In de Verenigde Staten leggen bedrijven databanken aan van scans van kentekenplaten. De informatie over waar en wanneer een bepaalde auto zich bevond, is goed geld waard.
In Nederland is begin dit jaar besloten dat de overheid kentekengegevens mag opslaan. Aan de hand van geflitste kentekens kan worden bijgehouden wie waar rijdt. Dat riep verzet op van een brede groep maatschappelijke organisaties, hoogleraren en journalisten.
Maar in de Verenigde Staten is men al een stap verder: niet alleen de politie flitst daar. Een hele industrie van ‘commerciële’ flitsers is ontstaan. De techniek om nummerplaten te fotograferen en digitaal te herkennen is steeds handzamer en goedkoper geworden. In Amerika zijn bedrijven zich gaan toeleggen op het systematisch fotograferen van nummerborden.
Onafbetaalde auto’s opsporen
Dat gaat bijvoorbeeld zo, schrijft Beta Boston: met een camera rijdt een auto door een woonwijk, en maakt scans van de nummerplaten van geparkeerde auto’s. Daarbij wordt de tijd en locatie van de opname opgeslagen. De data worden gekoppeld in nationale databanken. Miljarden scans kunnen zo verzameld worden.
Verzekeraars, deurwaarders, privédetectives: ze hebben allemaal geld over voor deze informatie. Een groep die dankbaar gebruik maakt van deze commerciële databases zijn de zogenoemde ‘repossession companies’, schrijft nieuwssite Syracuse.com. Dat zijn een soort deurwaarders die zich hebben gespecialiseerd in het terughalen van niet-afbetaalde auto’s. “Hoe meer plaatlezers, hoe beter”, zegt repossession man Scott Doody.
Chris Metaxas van het bedrijf Digital Recognition zei in 2014 tegen Beta Boston dat nummerplaatfoto's een goede manier waren om achter het echte adres van mensen te komen. "Mensen zijn meestal in de buurt van hun auto."
Juridisch niemandsland
Juridisch is dit nog onontgonnen terrein. Er is vrijwel geen wetgeving waar deze bedrijven zich aan moeten houden.
Verzekeringsmaatschappijen kunnen de gegevens opvragen om te kijken in wat voor wijken je komt - als dat minder gunstige postcodes zijn, kun je een hoger risico krijgen. Toekomstige werkgevers kunnen je uitgaansleven traceren. Staat je auto vaak geparkeerd voor een sportschool? Dan zul je wel een verhoogd risico op blessures hebben.
Zo kunnen kentekengegevens helpen om verzekeringsfraude op te sporen. Bijvoorbeeld mensen die aangeven te wonen in een gebied waar de premies lager zijn. "Sommige mensen hebben een huisje in Florida maar wonen tien maanden per jaar in New York", aldus Metaxas. "Verzekeraars hebben hulp nodig om dit soort fraude aan te pakken."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl