Ebru Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is in Turkije door de politie meegenomen vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Dat meldde ze zaterdagavond laat telefonisch aan The Post Online. Volgens de columniste wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van haar berichten.

Eerder op de avond werd ze door de politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Op Twitter schreef ze: “Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.” Wat precies de aanleiding is, is nog niet bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet. Een woordvoerster liet weten dat er “direct na de arrestatie nauw contact is geweest met Umar”. Volgens het ministerie is de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte. De medewerkers “zijn ermee bezig”.

Op Twitter spreekt Umar het gerucht tegen dat ze vrij zou zijn. “Ik ben niet vrij. Ik moet mee naar het ziekenhuis”. Tegenover Metro, een van haar werkgevers, laat de columniste weten dat ze naar het ziekenhuis moet “om te bewijzen dat je niet bent mishandeld”. De krant meldde bovendien dat haar laptop in beslag is genomen.

Zondag voorgeleid

Umar wordt zondagochtend al voorgeleid bij de rechtbank. De columniste, die schrijft voor de nieuws- en opiniewebsite, zegt dat ze goed wordt behandeld op het politiebureau. “Ik zit hier buiten met een kop thee”, liet ze eerder zondagmorgen weten aan The Post Online. De voorgeleiding zou al om 10.00 uur zijn.

Umar zal naar verluidt worden bijgestaan door een advocaat die is geregeld door de Nederlandse honorair consul in Izmir.

Kritische column

Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro, over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

De columniste schreef onder meer: "Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

Bussemaker, NVJ ontstemd

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft ontstemd gereageerd op de aanhouding van Umar. De bewindsvrouw noemde het in de uitzending van WNL op Zondag "redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden''. De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze daar verder aan toe.

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ is ontstemd over de aanhouding van Umar en plaatst ernstige vraagtekens bij de mensenrechtensituatie in het land. Het is helaas niet ongebruikelijk dat er journalisten worden opgepakt, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning zondagochtend.

"Het land denkt zich alles te kunnen permitteren'', aldus de vakbondsman die in zijn reactie ook verwijst naar de eerdere arrestatie van journaliste Frederike Geerdink en anderen. Politieke druk en veel media-aandacht zijn volgens Bruning de wapens die we op dit moment hebben om Umar te steunen en helpen.

Geerdink: zorgelijke situatie

Fréderike Geerdink hoopt ook dat politieke druk zal helpen om Umar snel vrij te krijgen. De journaliste werd al twee keer opgepakt. In september vorig jaar zat ze vast omdat ze in verboden gebied in Turkije zou zijn geweest. Ze weet wat Umar doormaakt.

"Dit is echt verschrikkelijk en slaat helemaal nergens op. Ze zal net als ik toen verbijsterd zijn geweest toen ze ineens bij haar voor de deur stonden. Je gelooft het gewoon niet dat je meedoet en schiet behoorlijk in de stress. Ebru zal zich vast niet gek laten maken. Maar dit is een heel zorgelijke situatie. Ze moet echt zo snel mogelijk vrij."

Geerdink kreeg veel steun vanuit Nederland. "Ik neem aan dat dit voor Ebru ook zo zal zijn. De ambassade in Ankara duikt er meteen bovenop. Er wordt vast hard voor haar gewerkt. Nederland is hier altijd heel snel mee."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl