Coca-Cola doet plastic krimpfolie in de ban. De frisdrankgigant voorziet blikjes voortaan van een kartonnen houder, de zogeheten KeelClip.
De overstap bespaart het bedrijf naar eigen zeggen jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic in Nederland.
Voor deze operatie steekt Coca-Cola 14 miljoen euro in een nieuwe bliklijn en verpakkingsmachine in een plaatselijke fabriek in Dongen. Het is de bedoeling dat de kartonnen omverpakking begin 2020 op de markt komt.
Volgens Jaap Wassink, vicepresident en landendirecteur Coca-Cola European Partners Nederland, werkt het bedrijf eraan om verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Die worden steeds lichter en zijn steeds vaker gemaakt van recyclebaar materiaal. De stap naar karton helpt om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verder terug te dringen.
Volgens Coca-Cola is de KeelClip honderd procent recyclebaar. Het karton draagt het FSC-keurmerk dat een duurzame herkomst garandeert.
Fuze Tea in honderd procent gerecycled plastic
De frisdrankmaker maakte tevens bekend dat alle petflessen van Fuze Tea in het eerste kwartaal van 2020 van honderd procent gerecycled plastic gemaakt zullen worden. Goed voor een besparing van ruim een half miljoen kilo nieuw plastic en veertig procent minder CO2-uitstoot.
Dit betekent wel dat de groene flessen van Fuze Tea Green Tea voortaan transparant zijn, dit recyclet namelijk beter. Kleine kanttekening: die honderd procent geldt niet voor de dop en het etiket.
Deze inspanningen zijn onderdeel van Coca-Cola's duurzaamheidsactieplan This Is Forward om verpakkingen 'groener' te maken. Uiterlijk eind dit jaar zullen in Nederland alle petflessen voor minimaal vijftig procent uit hergebruikt petplastic bestaan.
Het bedrijf kondigde eerder dit jaar aan ook voor de merken Chaudfontaine en Honest over te stappen op flessen van honderd procent gerecycled petplastic.
Lees meer:
- Boyan Slat wil met een soort kruimeldief ook plastic opruimen in rivieren
- Deze Nederlandse ondernemers maken designbakstenen van oude toiletpotten en dakpannen
- De Nederlandse startup Vibers krijgt €1 miljoen om met olifantsgras plastic en papier te vervangen
- Deze grote batterijen moeten de scheepvaart en bouw van diesel afhelpen