- Coca-Cola brengt voor kerst een aantal korte films uit.
- Een topbestuurder legt aan Business Insider de gedachte achter de kerstthriller uit en vertelt ook over de ambities voor toekomstige filmprojecten.
- Hij bespreekt tevens wat het effect van de kaskraker Barbie is op merkfilms.
- Lees ook: Waarom Barbie, Star Trek en Star Wars zo succesvol zijn in het vermarkten van hun Hollywood-succes, terwijl dat bij andere filmtitels veel minder goed lukt
Coca-Cola brengt op Amazon een aantal korte films uit voor kerst.
Voor de ‘Santa Stories’-films heeft Coca-Cola regisseur en scenarioschrijver Steven Caple Jr. van Creed II aangetrokken en ook acteur en regisseur Bryce Dallas Howard van Jurassic World en Oscarwinnaar Octavia Spencer.
De films werden gemaakt in samenwerking met het creatieve bureau VML van reclamebedrijf WPP en de producenten Imagine Entertainment en Prettybird, die vaker voor merken werken.
De films zijn onderdeel van de bredere kerstcampagne The World Needs More Santas van Coca-Cola en verschijnen 8 december op onder meer Prime Video van Amazon en de socialemediakanalen van het frisdrankmerk.
De Santa Stories zijn bedoeld om de Kerstman op verschillende manieren te leren kennen. Zo speelt de Ierse acteur Colm Meany in The Note een mopperpot die uiteindelijk toch in de kerststemming komt door een boodschap in een fles. Het door Steven Caple Jr. geregisseerde Ho Ho Heist is een korte thriller waarin de Kerstman in de gevangenis belandt.
Het merk Coca-Cola is nauwelijks te missen in de 10 tot 15 minuten durende films. In The Note komt de boodschap bijvoorbeeld in een colaflesje. Beide films eindigen met de woorden: "Brought to you by Coca-Cola."
Hoofd creatieve strategie Islam Eldesoukky van Coca-Cola zegt dat deze merkfilms voortbouwen op die van vorig jaar. Hij legt aan Business Insider uit hoe het creatieve proces verlopen is en hoe hij de toekomst ziet van 'brand storytelling'.

Coca-Cola wilde dat de films zich zouden richten op de Kerstman, die steeds weer terugkomt in zijn commercials.
Op basis van de input van het frisdrankmerk, kwam Imagine met verschillende ideeën. Ho Ho Heist begon als comedy, maar Coca-Cola vond dat het wat meer de dramakant op mocht.
Het creatieve bureau van WPP zorgde ervoor dat de films goed pasten in de bredere campagne van Coca-Cola en dat het product subtiel doch duidelijk in beeld kwam.
Eldesoukky verwacht niet dat de films direct invloed zullen hebben op de verkoop, maar dat Coca-Cola wel samen met Amazon onderzoek gaat doen naar hoe kijkers denken over het merk na het zien van de films, in de hoop dat het uiteindelijk wel zal leiden tot betere verkoopcijfers. "We willen natuurlijk niet dat het merk helemaal geen rol speelt in de films", zegt Eldesoukky.
Hoe ziet Coca-Cola de toekomst van zijn merkfilms?
Kijkend naar de toekomst wil Coca-Cola het niet alleen bij korte films houden, zeker niet nu andere grote merken als Nike en Barbie het onderwerp zijn van Hollywoodfilms die een groot publiek trekken.
Procter & Gamble, een andere klant van Imagine Entertainment, heeft maar liefst 15 filmprojecten lopen.
Eldesoukky denkt dat er veel onderwerpen zijn waar Coca-Cola zich mee kan afficheren, gezien de al lang bestaande band met de feestdagen maar ook met eten en cultuur.
"Er zijn zoveel ingangen voor het merk, maar we willen er zeker van zijn dat we het goed doen", zegt Eldesoukky. Hij ziet ook een film over de geschiedenis van Coca-Cola zelf voor zich. Die zou kunnen worden gemaakt door het bedrijf zelf of door een onafhankelijke producent, zoals het geval was bij Air, een film over de geschiedenis van de bekende Air Jordan-schoenen van Nike.
Er zijn wel grenzen aan hoever merken kunnen gaan wat betreft Hollywood. Kijkers hebben soms nog steeds moeite met door merken gesteunde films, hoewel die opvatting wel wat aan het verschuiven is. Merken moeten ook interne weerstand overwinnen, omdat men zich afvraagt of zulke projecten wel bijdragen aan de zakelijke doelstellingen van het bedrijf.
Eldesoukky zegt dat afhankelijk van hoe de Kerstfilms het dit jaar doen er in 2024 een of twee nieuwe films zullen verschijnen. Hij denkt dat kijkers en marketeers merkfilms steeds meer zullen gaan omarmen. "Merken worden er beter in", zegt hij. "Barbie was het gesprek van het jaar."