- Na een marathonsessie van 14 uur zijn de regeringspartijen het eens geworden over een nieuwe begroting voor 2023.
- Inhoudelijk lieten premier Mark Rutte en vice-premier Sigrid Kaag niet veel los, behalve dat de plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders.
- De inhoud van de plannen wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september.
- Lees ook: Nederlandse inflatie knalt verder omhoog naar 14%, volgens Europese rekenmethode
De coalitiepartijen en het kabinet zijn het eens geworden over een nieuwe begroting. Na een marathonsessie die voor de fractievoorzitters meer dan veertien uur duurde en voor de top van het kabinet ruim elf uur, werd overeenstemming bereikt, melden premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. Dat is net op tijd voor een belangrijke deadline.
De grote vraag is hoe het kabinet de komende tijd huishoudens gaat ondersteunen nu de inflatie zo hoog is en de kosten voor levensonderhoud voor een grote groep Nederlanders onhoudbaar dreigen te worden. Daarover wilden de twee bewindslieden niet veel kwijt, behalve dat de plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders. “Dat is ook het enige wat we er erover gaan zeggen”, zei Rutte.
In principe zou vooral gesproken worden over de begroting van volgend jaar, maar het kabinet heeft beloofd ook te kijken of er nog voor dit jaar maatregelen mogelijk zijn voor koopkrachtherstel. Daar kwam wel steeds een waarschuwing bij dat er op korte termijn niet heel veel steun te verwachten is omdat dat praktisch lastig uit te voeren zou zijn. Rutte noch Kaag wilde zeggen welke mogelijkheden op dat vlak gevonden zijn.
De inhoud van de plannen wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. Om dat te halen, moeten de plannen uiterlijk woensdag naar de Raad van State gestuurd worden. Kaag zei dat ze zich geen zorgen had gemaakt dat het overleg in het zicht van de haven zou stranden. “We wisten dat we er eruit zouden komen, alleen is het fijn dat we er om 05.23 uur ook écht uit zijn.”
Volgens Rutte zijn de vraagstukken die voorlagen "heel omvangrijk", en waren de gesprekken daardoor "heel complex". De marathonsessie was volgens hem dan ook noodzakelijk. "Anders hadden we het niet gedaan. We mogen elkaar graag, maar slapen is ook fijn."