- Duitsland stootte vorig jaar 673 miljoen ton CO2 uit, het laagste niveau in 70 jaar.
- In 2030 wil Duitsland 65 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Een denktank zegt dat hier scherper klimaatbeleid voor nodig is.
- Ook Nederland stoot minder CO2 uit, maar de ambities voor 2030 liggen iets lager dan in Duitsland.
- Lees ook: Gascrisis bracht makkelijke daling CO2-uitstoot voor Europa: nu begint de echte uitdaging
De CO2-uitstoot in Duitsland is afgelopen jaar gedaald tot het laagste niveau sinds de jaren vijftig als gevolg van minder kolencentrales en een verminderde productie door energie-intensieve industrieën. In de grootste economie van Europa werd afgelopen jaar 673 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dat is 46 procent minder dan in 1990 en beter dan het klimaatdoel dat de regering voor 2023 had gesteld van 722 miljoen ton.
Ons buurland streeft ernaar de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 65 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dat is net wat ambitieuzer dan het doel dat Nederland voor zichzelf heeft gesteld.
‘Duitsland moet klimaatbeleid veranderen’
Duitsland wil in 2045 helemaal klimaatneutraal zijn, maar dat gaat volgens de Duitse denktank Agora Energiewende niet lukken als de overheid het klimaatbeleid niet aanpast. Met name de transport- en bouwsectoren zijn een pijnpunt; zij hebben hun doelen voor afgelopen jaar niet gehaald.
Zo daalde de CO2-uitstoot in de transportsector niet hard genoeg en stagneerde het marktaandeel van elektrische auto’s op 20 procent.
Om de doelen te halen stelt het onderzoek hervormingen van belastingsubsidies en een uitbreiding van het openbaar vervoer voor. Daar is volgens de denktank overheidsfinanciering voor nodig. Maar die financiering is aanzienlijk krapper geworden nadat het Duitse constitutioneel hof afgelopen jaar had besloten dat een bedrag van 60 miljard euro uit een speciaal fonds niet mocht worden uitgegeven aan klimaat en de industrie.
Nederlandse uitstoot daalt ook...
Duitsland is niet het enige land dat minder CO2 uitstoot. De Nederlandse economie stootte in de eerste drie kwartalen van 2023 minder broeikasgassen uit dan in dezelfde kwartalen van 2022.
De lagere uitstoot is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder meer te danken aan de elektriciteitssector, die fors minder elektriciteit produceert op basis van steenkool. De CO2-uitstoot van de elektriciteitssector was in het derde kwartaal 37 procent lager ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2022, bijvoorbeeld.
Het CBS heeft nog geen cijfers over de complete Nederlandse uitstoot van broeikasgassen van 2023, want de rapportage van het vierde kwartaal ontbreekt nog.
Tel je de uitstoot van de eerste drie kwartalen van 2023 bij elkaar op dan kom je op 110,5 miljoen ton aan broeikasgassen. In 2022 was de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen 158,4 miljoen ton. Als de uitstoot in het vierde kwartaal van 2023 lager is dan in hetzelfde kwartaal van 2022 (41,2 miljoen ton), valt de Nederlandse uitstoot in 2023 ook lager uit dan het jaar ervoor.
.. maar niet hard genoeg
In 2030 moet Nederland 55 procent minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het streven van de overheid nog wat hoger, namelijk een vermindering van 60 procent. Hiermee zit Nederland net onder de Duitse ambitie van 65 procent reductie.
Met het huidige vastgestelde, voorgenomen en geagendeerde beleid ligt de overheid op koers voor een emissiereductie van 46 tot 57 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Dat blijkt uit het Dashboard Klimaatbeleid van de overheid, dat voor het laatst is bijgewerkt in oktober 2023.
Het dashboard vermeldt dat een deel van het geagendeerde beleid niet is meegenomen in deze raming omdat er nog geen inschatting van het effect mogelijk is of omdat het effect pas na 2030 optreedt. De effecten kunnen dus wel bijdragen aan de overheidsambitie dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is.