- De gemiddelde mondiale CO2-prijs schommelt rond de 5 dollar per ton CO2. Dit moet de komende jaren fors stijgen om de energietransitie mogelijk te maken.
- Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft gekeken wat er met aandelen zou gebeuren, als de gemiddelde mondiale CO2-prijs met 100 dollar stijgt.
- In dat geval krijgen aandelen wereldwijd te maken met een daling van bijna 30 procent. Maar duurzame beursindices worden veel minder hard geraakt.
- Lees ook: Inspelen op de transitie naar een circulaire economie door te beleggen in een ETF: dit zijn de kansen en de risico’s
Veel klimaatactivisten en politici roepen op tot een hogere CO2-prijs. Hiermee wordt de uitstoot van broeikasgassen duurder en dat kan de transitie naar een groenere economie versnellen. Maar wat voor financiële schok brengt zo’n stijging met zich mee? Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft op dit vraagstuk een scenario-analyse losgelaten.
De CO2-prijzen in verschillende landen liggen nog lang niet op niveaus die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen. Europa kent het handelssysteem voor CO2-emissies waar de prijzen relatief hoog liggen op iets meer dan 80 euro per ton CO2.
Volgens het IMF bedraagt de gemiddelde CO2-prijs wereldwijd echter 5 dollar per ton CO2. Omdat de prijs zo laag is, kunnen veel ondernemingen met een hoge CO2-voetafdruk relatief goedkoop blijven produceren. Ze hoeven de externe milieukosten immers niet mee te nemen in de kostprijs van hun producten.