Eerst het slechte nieuws: we hebben de afgelopen jaren zoveel CO2 de wereld ingeblazen, dat we niet alleen de emissie van CO2 aan banden moeten leggen om de opwarming van de aarde te beperken, maar ook CO2 uit de lucht moeten gaan filteren.
Het goede nieuws: als we hebben uitgevogeld hoe we CO2 een beetje efficiënt uit de lucht kunnen halen, kan CO2 op heel veel manieren nuttig worden ingezet. Koolstofdioxide kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor bubbels in frisdrank, als emissiearme brandstof en zelfs om beton te versterken.
“Je kunt CO2 scheiden uit een afvalstroom of direct uit de lucht halen. Dan kan er direct een product met toegevoegd waarde van worden gemaakt. Synthetische brandstof voor vliegtuigen bijvoorbeeld”, zegt onderzoeker Louis Brasington van Cleantech Group.
En dat is precies wat een reeks startups probeert te doen. Bedrijven zoals Carbon Engineering en CarbonCure zetten in op het benutten van de meerwaarde van CO2, onder andere door er brandstof van te maken of het in beton te spuiten.
Ze werken aan technologieën om zuivere CO2 te hergebruiken, terwijl de belastingheffing op de uitstoot van CO2 nog zeer beperkt is. Als er wereldwijd hogere belastingen komen op de uitstoot van CO2, kunnen deze startups in de toekomst nog een stuk waardevoller worden.
Grote investeerders in schone energie zetten al flink in op technieken voor het hergebruik van CO2. Bijvoorbeeld Microsoft-oprichter Bill Gates, investeringsmaatschappijen Kleiner Perkins en Khosla Ventures, maar ook olie- en gasgiganten zoals BP, Chevron en ExxonMobil.
In afgelopen twee jaar hebben deze partijen gezamenlijk een half miljard dollar geïnvesteerd in de technieken die het afvangen en opslaan van CO2 mogelijk maken, aldus PitchBook, een databureau dat investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven volgt.
Dit zijn 5 startups waar investeerders de komende jaren een hoop van verwachten:
CarbonCure — $11 miljoen financiering
Vanwege de verstedelijking en aanhoudende bevolkingsgroei in de wereld zullen we volgens het Internationaal Energieagentschap de komende dertig jaar 23 procent meer cement gaan produceren. En de cementindustrie zorgt voor flink wat CO2-uitstoot.
Het bedrijf CarbonCure wil de CO2-uitstoot van de cementindustrie verlagen en heeft een flitsende start gemaakt met een aantal investeerders. In 2016 had het Canadese bedrijf volgens PitchBook al zo'n 11 miljoen dollar opgehaald. Daarna is er nog een investeringsronde geweest waarvan de omvang niet openbaar is gemaakt.
CarbonCure reduceert de uitstoot van de cementindustrie door CO2 in beton in te spuiten.
Climeworks — $34 miljoen financiering
De Zwitserse startup Climeworks behoort tot de kleinere bedrijven op het gebied van terugdringen van CO2-uitstoot. Het heeft voor zover bekend iets meer dan 30 miljoen dollar opgehaald. Een groot deel daarvan komt van de Zurich Cantonal Bank, de vierde bank van Zwitserland.
Climeworks is klein, maar wordt gezien als een pionier in de sector. Het bedrijf haalt via een chemisch proces CO2 uit de lucht en was het eerste bedrijf dat CO2 verkocht aan een commerciële klant.
Carbon Engineering — $112 miljoen financiering
Carbon Engineering heeft volgens databureau PitchBook al meer dan 110 miljoen dollar opgehaald en wordt ondersteund door aansprekende namen, waaronder investeringsmaatschappij Breakthrough Energy Ventures van Bill Gates en de olie- en gasreuzen Chevron, BHP en Occidental.
Carbon Engineering haalt direct CO2 uit de lucht. De technologie werkt met grote ventilatoren waar enorme hoeveelheden lucht door worden geblazen. Daarbij wordt een chemische oplossing gebruikt die reageert met CO2, zodat het broeikasgas uit de lucht wordt verwijderd.
Solidia Technologies — $118 miljoen financiering
Net als CarbonCure is Solidia Technology bezig de CO2-uitstoot van de cementindustrie terug te dringen. Het in New Jersey gevestigde bedrijf wordt gesteund door grote investeerders als Kleiner Perkins en BP Ventures. Tot nog toe heeft het al bijna 120 miljoen dollar aan financiering opgehaald.
LanzaTech — $503 miljoen financiering
Sinds de oprichting in 2005 heeft het bedrijf LanzaTech al meer dan een half miljard dollar opgehaald van investeerders als Khosla, Siemens en Indian Oil Corporation. Daarmee is Lanza Tech volgens Pitchbook de grootste startup die zich bezighoudt met het beperken van de uitstoot van CO2.
LanzaTech zet CO2 om in ethanol te maken. Het vangt CO2 direct af bij (staal)fabrieken en leidt het gas naar een met microben gevulde bioreactor. Die microben 'eten' CO2 en leveren ethanol als bijproduct. Dat kan vervolgens worden gebruikt als brandstof in een mix met benzine.