Hillary Clinton heeft dinsdag (lokale tijd) zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de de Democratische voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Dat deed ze nadat duidelijk werd dat ze de voorverkiezingen in de staat New Jersey had gewonnen.
,,Samen hebben we de nominatie veilig gesteld”, schreef ze in een e-mail aan haar achterban. ,,Voor het eerst zal een vrouw de kandidaat zijn van een grote partij om de president van de Verenigde Staten te worden”, aldus Clinton die het een mijlpaal noemt in de Amerikaanse geschiedenis. Tevens bedankte ze haar rivaal, Bernie Sanders, voor de campagne die hij heeft gevoerd.
Clinton heeft met meer dan 90 procent van de stemmen geteld, bijna 60 procent van de kiezers achter zich in New Jersey, meldt CNN. Ook in New Mexico is ze uitgeroepen tot winnaar. In de staat North Dakota wist Sanders de voorverkiezingen te winnen.
Naast New Jersey, North Dakota en New Mexico worden dinsdag in drie andere staten voorverkiezingen gehouden. Clinton werd een dag eerder al door verschillende media uitgeroepen tot winnaar van de Democratische voorverkiezingen.
Door de stemmen van de supergedelegeerden mee te tellen heeft de voormalig first lady meer dan de benodigde 2383 gedelegeerden achter zich voor de presidentsnominatie.
Sanders geeft niet op
Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders geeft de strijd met Clinton om de nominatie nog niet op. Sanders zei na de voorverkiezing in zes staten dat hij weet dat de strijd moeilijk is, maar dat hij zal vechten voor elke stem en elke gedelegeerde.
Hij denkt dat het gat tussen hem en Clinton na de uitslag in Californië zal afnemen. Die uitslag is nog niet binnen. In North Dakota en Montana wist Sanders de voorverkiezingen te winnen. New Jersey, New Mexico en South Dakota gingen naar Clinton.
In haar toespraak deed Clinton een beroep op Sanders en zijn aanhangers zich bij haar aan te sluiten. Maar Sanders toonde geen interesse in het beëindigen van zijn kandidatuur. Hij riep tegen zijn supporters in Californië verder te gaan met campagne voeren voor de laatste voorverkiezing in het district Columbia volgende week dinsdag. Zijn politieke kruistocht zal hij tot aan de conventie in juli volhouden, voegde hij toe.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl