- Climate tech startups zien nieuwe kansen ontstaan, nu Big Tech-bedrijven steeds meer datacenters willen bouwen, onder andere voor AI-toepassingen.
- Datacenters vereisen heel veel energie, maar die (groene) energie is niet altijd voorhanden. Startups willen werken aan het oplossen van energievraagstukken.
- Ze voelen zich gesterkt door de belofte van Big Tech-bedrijven om volop in te zetten op duurzame energiebronnen.
- Lees ook: Nederlandse investeerder Carbon Equity haalt opnieuw ruim €100 miljoen op voor klimaattechnologie
Startups op het gebied van climate tech richten zich misschien op het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ze profiteren tegelijkertijd van de stijgende vraag energie van datacenters, die veroorzaakt wordt door de AI-boom.
Techgiganten zoals Amazon en Microsoft investeren tientallen miljarden in AI-infrastructuur, terwijl ze tegelijkertijd hun kosten en de CO2-uitstoot willen verlagen.
Dat creëert nieuwe mogelijkheden voor klimaatstartups om op te schalen in een markt die bekend staat om zijn grote CO2-voetafdruk. Datacenters zijn momenteel goed voor 1 tot 2 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik en zakenbank Goldman Sachs schat dat dit aan het eind van het decennium zal zijn gestegen tot zo’n 4 procent.
“We merken zeker dat de AI-boom invloed heeft”, zegt CEO Luca Mezossy-Dona van Ionate, een startup uit Londen die hardware ontwikkelt om storingen in het elektriciteitsnet op te sporen.
"Er zijn veel uitdagingen verbonden aan het aansluiten van datacenters op het elektriciteitsnet", bevestigt ook Pippa Gawley, partner bij klimaatfonds Zero Carbon Capital tegen Business Insider. "We hebben mensen horen zeggen dat het in sommige regio's twee tot vijf jaar kan duren om datacenters op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Als gevolg daarvan is het belangrijk voor hen om een ononderbroken stroomvoorziening te krijgen."
Niet alleen startups die datacenters aansluiten op het elektriciteitsnet krijgen een boost van de AI-boom. Gawley zegt dat ze een groeiende interesse ziet in meer betrouwbare en gedecentraliseerde energiebronnen, zoals kernenergie en schone waterstof.
Matthew Nordan, partner bij investeringsmaatschappij Azolla Ventures, zegt dat hij een groeiende vraag naar startups voor datacenters ziet in de portefeuille van zijn bedrijf. Hij wijst op een startup zoals Zanskar, die AI gebruikt voor projecten rond geothermische energie, wat hij een "kritieke" bron van elektriciteit noemt voor "AI-datacenters die veel stroom nodig hebben."
Big Tech boost
Startups op het gebied van energie vinden makkelijk nieuwe klanten met diepere zakken, waaronder Big Tech-bedrijven.
Harry Morgan, het hoofd van 7percent Ventures, zegt dat startups gebruik maken van de toezeggingen van Big Tech op het gebied van schone energie om hun technologie op te schalen. Neem bijvoorbeeld Microsoft en Amazon die opkomende technologieën zoals kleine modulaire kernreactoren uitproberen om sneller meer energie te kunnen opwekken.
“Het is minder gefocust op pure energieopwekking en meer op projectbouw en de mogelijkheid om dingen snel in te zetten”, zegt Morgan. “We zien toepassingen zoals robotica voor fabrikanten van zonnecentrales en de integratie van batterijen voor next-generation assets.”
Deze nieuwe kansen dienen zich aan na een periode waarin er minder financiering ging naar climate tech startups. In het eerste kwartaal van 2025 haalden klimaatstartups 10 miljard dollar op, een daling van 50 procent ten opzichte van de 20 miljard dollar die ze in het eerste kwartaal van 2024 ophaalden, volgens data van Pitchbook.

Balans tussen winst en milieu-impact
Nog steeds zullen startups op het gebied van klimaattechnologie moeten omgaan met de uitdaging om hun bredere doel van decarbonisatie in evenwicht te brengen met de milieu-impact van het bedienen van een CO2-intensieve sector.
Oprichters van startups en investeerders vertellen Business Insider dat ze het niet zien als een keuze voor één van de twee, omdat ze geloven dat het een kans is om de industrie duurzamer te maken.
"De bredere impact van datacenters kan vanuit klimaatperspectief echt positief zijn," zegt Morgan. Als meer hernieuwbare energiebronnen consistent worden gebruikt om datacenters van stroom te voorzien, dan zullen zonne- en windenergie breder inzetbaar worden, waardoor de kosten van deze energiebronnen dalen.
Nordan beaamt dit. "Ik zie hierin geen inherent compromis voor startups op het gebied van climate tech. Als je goed bent in het verlagen van de in de productie opgenomen emissies van cement of het efficiënter omzetten van spanning met kleinere verliezen, dan is dat impactvol, of je dat nu in een datacenter doet of in een meer alledaagse omgeving," zegt hij.
LEES OOK: Groene claims Big Tech zijn vooral marketing, zegt onderzoeker Rianne Riemens: 'Apple wil liever dat je een nieuwe telefoon koopt'