ClassPass, de Amerikaanse equivalent van de sportschool-app OneFit, is vanaf woensdag beschikbaar in Nederland. Met zowel ClassPass als OneFit kun je met één abonnement trainen bij verschillende sportscholen.
ClassPass is gelanceerd in de vier Nederlandse grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. “Mensen kunnen vanaf nu via onze app en website terecht bij enkele honderden sportscholen per stad”, vertelt Fritz Lanman, de 37-jarige CEO van het bedrijf, aan Business Insider Nederland.
Het Amerikaanse bedrijf is niet de eerste in Nederland die het voor mensen mogelijk maakt om makkelijk van sportschool naar sportschool te kunnen hoppen. Ook met het Nederlandse OneFit, dat in de vier grote steden actief is, kunt je met één abonnement op verschillende locaties sporten. Daarnaast kent Nederland bijvoorbeeld ook de app FITsociety waarmee je juist losse lessen kunt boeken of een tienrittenkaart kunt nemen.
Zowel OneFit als ClassPass bieden een gevarieerd aanbod van groeps- en individuele trainingen, bij sportscholen, yogastudio’s, boksscholen, zwembaden enzovoort, terwijl FITSociety zich meer richt op personal trainers en het bijhouden van de voortgang van een health-traject.
Lesje pakken in New York
ClassPass is opgericht in 2013 en sindsdien uitgegroeid tot een speler die abonnees toegang biedt tot 17.000 sportclubs in 100 steden, onder meer in landen als Australië, Singapore, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar komt Nederland nu bij. Voor reizigers is het een leuke bijkomstigheid dat ze met ClassPass ook een lesje kunnen pakken in bijvoorbeeld New York of Sydney.
"Maar de meeste mensen zullen ClassPass gebruiken in hun thuisstad. Ze voelen zich vooral aangetrokken tot het gevarieerde aanbod", zegt Lanman, die naar eigen zeggen in twee jaar tijd 30 kilo is afgevallen door ClassPass te gebruiken. "Ik wissel individuele trainingen af met groepsfitness. Die variatie maakt het leuk waardoor je gemotiveerder bent om door te gaan."
Lanman is als vroege investeerder betrokken geraakt bij ClassPass en sinds 2017 is hij CEO van het bedrijf. Die rol werd eerst vervuld door oprichtster Payal Kadakia. Zij is nu president-commissaris.
Kadakia, danseres en afgestudeerd aan het Massachusetts Institute of Technology, begon de app onder de naam Classivity, waarmee je losse sportlessen kon boeken. Dat werkte uiteindelijk niet, omdat mensen kennelijk pas braaf blijven sporten als ze hebben geïnvesteerd in een abonnement.
Ze ging aan de slag met plan B en vormde de app om tot een lidmaatschap waarmee sporters voor een vast bedrag per maand terecht konden bij verschillende sportscholen. Hierbij gold een maximaal aantal bezoeken per maand bij dezelfde sportschool.
'Lokale apps gebruiken ons oude model'
"De lokale apps die we treffen in de steden waar we uitrollen, gebruiken veelal ons oude model", zegt Lanman. Dat geldt ook voor OneFit waar je maandelijks 55 euro (65 euro in Amsterdam) betaalt om bij verschillende health clubs te kunnen trainen. Je kunt maximaal twee boekingen per dag doen met OneFit en er geldt een limiet van 4 bezoeken per maand aan dezelfde sportschool.
Sinds 2017 werkt ClassPass anders. Tegenwoordig betaal je voor een pakketje punten (credits) die je kunt uitgeven aan de lessen en trainingen van verschillende aanbieders. In Nederland variëren de prijzen van 29 euro voor 25 credits per maand tot 79 euro voor 85 credits per maand.
ClassPass geeft een gemiddeld aantal credits per les zodat je kunt inschatten hoeveel klasjes je kunt bijwonen. Op dit moment kun je met het duurste abonnement van 85 credits tot 20 lessen per maand boeken. Dat is een stuk minder dan 60 lessen die OneFit per maand biedt. ClassPass biedt wel de mogelijkheid het aantal boekingen uit te breiden: "Als je een heel goede maand hebt gehad waarin je veel hebt getraind, kun je altijd punten bijkopen", zegt Lanman opgewekt.
Er geldt geen limiet voor het aantal bezoeken aan dezelfde sportstudio. "Het zou wel kunnen dat die sportschool de prijs verhoogt naarmate je vaker langskomt", merkt Lanman op. Het aantal credits dat ClassPass-leden kwijt zijn voor een plek bij een bepaalde sportschool kan variëren op basis van het tijdstip en de vraag.
Algoritme bepaalt optimale prijs
"Het ClassPass-systeem is gekoppeld aan dat van de sportscholen. Onze algoritmen detecteren de niet-verkochte plekken en berekenen vervolgens de optimale prijs voor een plek. Terwijl we in ons oude model sportstudio's ongeveer de helft van hun normale tarief betaalden", zegt Lanman.
Concurrent OneFit betaalt in zijn huidige model ook een lager bedrag voor plekken dan de eigen leden van de sportstudio, schreef NRC. "Wat wij nu doen is daadwerkelijk geld naar onze partners brengen", zegt Lanman, die daarbij niet heeft gezegd hoeveel meer ClassPass studio's kan opleveren.
Hoeveel abonnees OneFit nu telt is niet duidelijk, maar in Amsterdam stroomt menig crossfit- of yogaklasje vol met ‘OneFitters’ die naast de leden van de club trainen. Mogelijk komen daar nu ClassPass-leden bij. Onder meer gym Saints & Stars, spinningstudio VELO Cycle Studio en Hot Flow Yoga zijn aangesloten, maar ook sportscholen als HealthCity. Daarnaast kunnen leden ook terecht bij zogenoemde boutique studio's als Pilates 13 en Svaha Yoga.
Net als ClassPass is OneFit bezig uit te breiden in Europa. Na een overname streek het al neer in Keulen. Stockholm, Barcelona, Dublin en Athene staan op het lijstje om uit te rollen, liet mede-oprichter Serge Brabander aan Sprout weten. Onlangs haalde OneFit 4 miljoen euro aan groeikapitaal op.
"Dat is ons marketingbudget", zegt Lanman daarover. Sinds de start in 2013 heeft ClassPass in totaal 255 miljoen dollar opgehaald. Dit jaar staat de uitrol in meer Europese steden op het programma.