Grote beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven komen met de bedrijfscijfers over de eerste helft van 2021 naar buiten.
Rabobank profiteert van het economische herstel en hoeft minder geld te reserveren voor probleemleningen.
Verzekeraar Aegon heeft het tweede kwartaal van dit jaar volop geprofiteerd van marktomstandigheden en verhoogt het dividend voor aandeelhouders.
Grote beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven komen met de bedrijfscijfers over de eerste helft van 2021 naar buiten. Die staan in het teken van herstel van de coronapandemie, die vooral in het tweede kwartaal van vorig jaar voor een zware economische terugval zorgde.
Donderdag kwamen de beursgenoteerde verzekeraars Aegon en NN Group, alsook de Rabobank met de resultaten naar buiten. Het aandeel Aegon (plus 7,2 procent) was de grote winnaar in de AEX. Het aandeel NN Group klom 3,6 procent.
Aegon verhoogt dividend
Verzekeraar Aegon heeft het tweede kwartaal van dit jaar volop geprofiteerd van marktomstandigheden zoals de gunstige situatie op de aandelenmarkten en de ontwikkeling rondom claims die voor het concern positief uitpakten. Voor Aegon was dit reden het dividend te verhogen.
De onderneming sloot het kwartaal af met een winst van 849 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog een verlies van dik 1 miljard euro, toen bijvoorbeeld ongunstige sterftecijfers en een lagere rente het resultaat drukten.
Onder topman Lard Friese is Aegon een andere weg ingeslagen. De onderneming richt zich daarbij onder meer op kostenbesparingen en trekt zich terug van bepaalde markten om zich vooral te richten op Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en groeimarkten als Spanje, Portugal en Brazilië. Eind 2023 moet er jaarlijks structureel 400 miljoen euro aan kosten zijn bespaard. Daarvan is inmiddels 220 miljoen euro bereikt.
Het interim-dividend dat Aegon aan aandeelhouders overmaakt wordt verhoogd van 0,06 euro naar 0,08 euro per aandeel. Daarnaast zal Aegon werk maken van het verbeteren van de schuldpositie door obligaties voor onbepaalde tijd af te lossen. Dit gaat om een bedrag van 250 miljoen dollar.
Als onderdeel van de nieuwe strategie is Aegon gestopt met het aanbieden van spaarproducten aan klanten van zijn oorspronkelijke spaarbank. Klanten worden aangemoedigd om hun rekening over te zetten naar onlinebank Knab, dat ook onderdeel is van Aegon. Ook kunnen ze hun geld overmaken naar een andere bank.
Rabobank heeft minder last van brakke leningen door economisch herstel
Rabobank heeft in het afgelopen halfjaar de winst stevig opgevoerd. De bank profiteerde van het economisch herstel, maar kon ook weer over een flink deel van het geld dat eerder apart werd gezet vanwege het risico op slechte leningen beschikken. De bank zag de marktomstandigheden verbeteren, maar waarschuwt wel dat het lage rentetarief de komende tijd een uitdaging blijft.
Met een winst van een kleine 2,2 miljard euro deed Rabobank het veel beter dan in de eerste zes maanden van 2020, toen er een winst van 227 miljoen euro was. Destijds zette de bank vanwege het risico dat bedrijven en consumenten hun leningen niet meer terug zouden kunnen betalen door de coronacrisis 1,4 miljard euro opzij. Nu komt daar weer 274 miljoen van terug.
Ook de inkomsten stegen, met 17 procent. Dat was onder meer te danken aan de gestegen aandelenmarkten, waardoor bezittingen van Rabobank meer waard werden. Bovendien zag de bank dat consumenten meer uitgaven en ook steeds meer bedrijfssectoren zich herstelden.
NN Group: betere resultaten met schadeverzekeringen
Verzekeraar NN, bekend van onder meer Nationale-Nederlanden, heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met fors hogere resultaten. Volgens topman David Knibbe heeft de coronacrisis er mede voor gezorgd dat huishoudens zich bewuster zijn geworden van de verschillende risico's waar ze zich tegen willen verzekeren. Dat heeft volgens hem geleid tot een grote stijging van de waarde van contracten. Ook verstrekte NN meer hypotheken.
Volgens Knibbe gingen de resultaten over hele breedte van het concern vooruit, geholpen ook door het herstel van de markten van de coronapandemie. NN sloot af met een operationeel resultaat van dik 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim een vijfde in vergelijking met een jaar eerder.
NN stipt onder meer de Nederlandse niet-levensverzekeringen aan als voorbeeld van een onderdeel dat goed presteerde. NN was bijvoorbeeld minder geld kwijt aan brandschade, terwijl er ook minder uitgekeerd hoefde worden aan zaken rondom arbeidsongeschiktheid en ongevallen.
De verzekeraar sloot het halfjaar af met een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog een resultaat van 587 miljoen euro. Volgens NN kwam de winstgroei onder meer door de meerwaarde van de verkoop van aandelen en staatsobligaties.