Beleggers in Nederland maken zich weer op voor een drukke beursweek. Ondanks de zomervakantie staat er een stroom aan genoteerde bedrijven op de agenda die hun prestaties openbaren. Daarbij zal in Amsterdam de meeste aandacht uitgaan naar de handelsberichten van hoofdfondsen als DSM, ING, Aegon en SBM Offshore.

Marktkenners verwachten dat de beursrally van de afgelopen tijd nog wel even zal duren. Beursplein 5 krijgt daarbij steun uit de Verenigde Staten, waar zowel de Dow-Jonesindex als de brede S&P500-index vorige week op recordstanden eindigden. “Het kan niet op. De centrale bankiers blijven stimuleren en de markt is verslaafd geraakt aan het gratis geld van de centrale banken”, aldus een handelaar.

Maandag zullen beleggers zich richten op de halfjaarcijfers van advies- en ingenieursbureau Grontmij en PostNL. Dinsdag opent DSM de boeken, een dag later gevolgd door ING, Delta Lloyd, CSM, Corio en nabeurs SBM Offshore. Donderdag staat verzekeraar Aegon op de rol, terwijl onder meer Fugro, NSI en Galapagos de handelsweek op vrijdag afronden.

Sentiment

Op macro-economisch vlak is sprake van een relatief lege agenda. Wel wordt het sentiment onder de inkoopmanagers van de Amerikaanse dienstensector in juli op maandag bekendgemaakt, dinsdag gevolgd door de Duitse fabrieksorders van juni. Ook kijken beleggers volgens een marktvorser naar de Italiaanse economische groei en de wekelijkse werkloosheids- en hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten.

De beurshandel stond afgelopen week in het teken van de centrale banken, die hun rentebesluiten namen. Unaniem lieten zowel de Federal Reserve, de Bank of England en de Europese Centrale Bank de rentetarieven op hun uitzonderlijk lage niveau. Verder werd er scherp gelet op de Amerikaanse banencijfers. Die werden vrijdag bekendgemaakt en vielen tegen, de Europese aandelenmarkten gingen dan ook met verlies het weekeinde in.

De AEX-index in Amsterdam tikte de week af op 371,34 punten. Eerder bereikte de hoofdindex nog de hoogste tussentijdse stand van het jaar op 374,12 punten, tevens het hoogste niveau sinds 18 februari 2011. Ook de beurzen in Londen en Frankfurt eindigden lager, de Parijse hoofdgraadmeter wist het hoofd boven water te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl