De giftige chroom-6-verf komt voor in verflagen van oude treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dat levert volgens de NS echter geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen.

Dat heeft de NS woensdag gemeld naar aanleiding van een artikel in Trouw. Het gaat onder meer om het dragen van een stofkap en het goed afzuigen van werkruimtes.

“Zodra deze zomer bekend werd dat chroom-6 voorkwam in verflagen van oude treinen hebben wij ons personeel en de vakbonden hier direct over ingelicht en ze op de hoogte gehouden van onze acties. Daarnaast hebben wij uit maximale voorzorg sommige werkzaamheden tijdelijk opgeschort of extra maatregelen getroffen. De stof kan overigens alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren”, aldus de NS.

Bij Defensie is de verf ook gebruikt en daar hebben zeshonderd medewerkers zich gemeld met gezondheidsklachten. Over ziektegevallen bij de NS is nog niets bekend.

Roestwerend en kankerverwekkend

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand al een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. De stof is een gevaar voor mensen die in de staal- en textielindustrie werken. Het kan onder meer allergische reacties veroorzaken maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Verf met daarin chroom-6 verwerkt is niet te koop in de winkels voor consumenten, stelt directeur Martin Terpstra van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF). Volgens hem wordt het ook niet in de industrie toegepast. "Het zou kunnen, maar dan zeer beperkt en op basis van zeer strenge veiligheidsvoorschriften'', aldus Terpstra.

Deeltjes inademen

Een Nederlandse leverancier van de stof is het bedrijf Gentrochema uit het Brabantse Sleeuwijk. Niet voor verf maar voor chroombaden. Op die manier kan staal worden verchroomd, bijvoorbeeld voor autovelgen. Wie dat doet, moet zich aan heel strenge regels houden. "Daarom is het voor ons bizar dat de overheid ons terecht verplicht om er voorzichtig mee om te gaan, maar het eigen personeel niet heeft beschermd'', zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen. Dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen. Treinreizigers hebben nooit gevaar gelopen, benadrukken deskundigen. "Ja, tenzij ze uit het raam hingen, de verf eraf krabden en dat in hun mond stopten'', aldus Gentrochema.

Niet alle chroom is overigens schadelijk voor de gezondheid. Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl