Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), kan worden benoemd tot nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat meldden bronnen in Brussel aan persbureau Reuters.
Naar verluidt is de benoeming van de 63-jarige Lagarde bij de ECB een deal tussen Frankrijk en Duitsland. Het voorstel om de Française te benoemen tot centralebankpresident zou komen van de Franse president Emmanuel Macron en zijn voorgelegd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Merkel heeft volgens de ingewijden positief gereageerd op het voorstel.
Overigens gonst de naam van Lagarde al langer rond als mogelijke nieuwe president van de ECB. Ze heeft eerder ontkend kandidaat te zijn voor de toppositie. De huidige ECB-president Mario Draghi treedt eind oktober af. Lagarde staat sinds 2011 aan het hoofd van het IMF en werd in 2016 herkozen voor een tweede termijn van vijf jaar.
Als Lagarde baas van de ECB wordt, zou Duitsland een eigen kandidaat als voorzitter van de Europese Commissie opeisen. Dit kan volgens persbureau Bloomberg de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen worden. Hiermee zou de Nederlander Frans Timmermans, die ook in de race is voor deze post, afvallen.
Volgens diplomaten zouden de regeringsleiders die tegen zijn kandidatuur zijn Timmermans wel (opnieuw) als vicevoorzitter kunnen accepteren, maar niet als baas van het dagelijks bestuur van de EU. De Deense EU-commissaris Margrethe Vestager zou evenals Timmermans vicevoorzitter worden.
Koehandel rond topbanen EU
De zitting van 28 leiders is kort na 16.00 uur begonnen, vijf uur later dan de bedoeling was. Sinds 11.00 uur hebben ze steeds in groepjes, bilateraal met EU-president Donald Tusk en met hun politieke achterban overlegd.
Op de nieuwe namenlijst die circuleert staat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en oud-voorzitter van het Europees Parlement Josep Borrell als EU-buitenlandchef genoteerd.
De Belgische premier Charles Michel zou EU-president Donald Tusk kunnen opvolgen.