• De Amerikaanse chipmaker Nvidia is het boegbeeld van de AI-revolutie op de beurs, doordat de processoren van het bedrijf extreem gewild zijn.
  • Op de beurs is Nvidia inmiddels meer dan 3.000 miljard dollar waard, meer dan Apple
  • Toch kan het bedrijf te maken krijgen met forse tegenwind die het aandeel bedreigt, volgens techanalist Sandeep Rao.
  • Lees ook: Chipconcern Nvidia maakt forse duikeling op beurs.

Chipfabrikant Nvidia staat bekend als het boegbeeld van de AI-revolutie op de beurs. De marktwaarde van Nvidia is inmiddels groter dan 3.000 miljard dollar. Daarmee is Nvidia meer waard dan Apple. Alleen Microsoft is met een marktwaarde van ruim 3.150 miljard dollar nog een stukje groter op de beurs.

De opmars van het aandeel Nvidia sinds 2023 is fenomenaal geweest. Het aandeel werd een beurslieveling door de sterk groeiende vraag naar computerhardware om AI-programma’s op te laten draaien en de groei van datacentra waar AI-bedrijven gebruik van maken.

“Het bedrijf heeft een enorme omslag gemaakt”, zegt analist Sandeep Rao van vermogensbeheerder Leverage Shares. “Het ging van favoriet voor de gamingsector naar de favoriet van bedrijven die datacenters en door AI-gedreven computers bouwen; 87 procent van de inkomsten komt puur uit datacenters.”

Rao zegt dat Nvidia een zeer goedlopend bedrijf is, maar dat rechtvaardigt nog steeds niet een koers-winstverhouding van 67, wanneer het sectorgemiddelde een stuk lager ligt. Fabrikanten van halfgeleiders hebben gemiddeld een koers/winstverhouding van ongeveer 34.

Rao denkt de aandelenkoers van Nvidia ondanks de solide prestaties ver afwijkt van wat het bedrijf fundamenteel gezien waard is. Het resultaat van Nvidia over het eerste kwartaal van dit jaar overtrof de verwachtingen, met een kwartaalomzet van 26 miljard dollar, een stijging van 262 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het nettoresultaat steeg met maar liefst 462 procent ten opzichte van vorig jaar.

“In de loop van het jaar kun je een correctie verwachten van 20 procent tot 30 procent, waarbij de koers-winstverhouding zou moeten dalen tot rond de 50”, zegt Rao. “Wat, nogmaals, nog steeds een voorsprong is ten opzichte van de rest van de industrie. En dat komt in feite omdat Nvidia zeer loyale klanten heeft”.

Als beleggers de toekomstperspectieven van Nvidia willen begrijpen, raadt Rao aan om verder te kijken dan de huidige cijfers en aandacht te besteden aan trends in de sector.

Concurrentie van Nvidia zit niet stil

Rao wijst erop dat huidige klanten van Nvidia niet elke jaar opnieuw gigantische bedragen besteden aan nieuwe datacenters. “Als je 10 miljard dollar hebt uitgegeven om een datacenter te bouwen, ga je het volgende jaar niet nog eens 20 miljard dollar uitgeven om het te upgraden,” zei Rao. “Je gaat de kosten van de 10 miljard dollar die je hebt uitgegeven proberen terug te verdienen over een periode van, laten we zeggen, zes of zeven jaar. Vervolgens ga je proberen de prestaties optimaliseren door middel van software methoden, in plaats van veel uitgeven aan nieuwe hardware.”

De analist verwacht dat Nvidia een relatief sterke omzetgroei zal blijven zien, maar in een trager tempo.

Wat de concurrentie betreft: hoewel de concurrenten van Nvidia zwakker lijken, zullen nieuwkomers marktaandeel veroveren. Terwijl Nvidia zich voorbereidt om zijn verbeterde AI-chips Blackwell en Rubin uit te brengen, zouden concurrenten als Radeon van AMD scherper geprijsde alternatieven op de markt kunnen brengen.

Nvidia en AMD hebben vergelijkbare productiekosten, omdat geen van beide hun grafische processoren zelf maken, maar dezelfde leverancier hebben: Taiwan Semiconductor (TSMC).

Het gepatenteerde element van de chips zit in de ontwerparchitectuur. Daarbij richten de twee partijen zich op verschillende factoren, zoals data of graphics, aldus Rao. Omdat Nvidia een groter klantenbestand heeft, is het makkelijker om onderdelen van chips te optimaliseren op basis van de vraag.

AMD heeft volgens Rao nog twee of drie kwartalen nodig om grafische processoren te kunnen produceren die qua prestaties in de buurt komen van Nvidia's Blackwell-chip. “AMD loopt een beetje achter op het gebied van prestaties", zegt Rao. “Maar eigenlijk ligt het succes van Nvidia in de verkoopteams die hun producten effectiever op de markt kunnen brengen dan AMD. Dat is het wel zo'n beetje.”

Geopolitieke risico's spelen ook mee

Als een datacenter eenmaal vastzit aan zijn hardwareopstelling, zal deze waarschijnlijk zeven tot tien jaar blijven bestaan, merkt Rao op. Maar het is niet ongebruikelijk dat datacenters chips van andere fabrikanten integreren, als ze in de toekomst uitbreiden of upgraden. Dat gebeurt geleidelijk, wat betekent dat Nvidia deze dreiging kan tegengaan door nog meer revolutionaire producten uit te brengen.

Tot slot moeten beleggers uitkijken voor geopolitieke risico's, met name de spanningen tussen de VS en China. De Amerikaanse regering heeft steun van zowel Democraten als Republikeinen voor het beperken van de export van AI-relevante technologie naar China, waar 17 procent van het klantenbestand van Nvidia zich bevindt.

Aan de andere kant oefent de Chinese overheid druk uit op techgiganten als Alibaba, Baidu, ByteDance en Tencent om in eigen land gemaakte AI-chips te gebruiken ter vervanging van die van Nvidia.

De ontwikkeling van AI-technologie ligt gevoelig bij overheden en het is niet ongebruikelijk dat ze de groei van de binnenlandse industrie stimuleren met financiële steun en de eigen industrie beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

Rao verwacht dat deze ontwikkeling de mogelijkheden van Nvidia om nieuwe markten aan te boren, kan gaan beperken.

LEES OOK: Nvidia, de chipmaker achter de AI-revolutie, keert fors meer dividend uit vanwege megawinst – dat is een bredere trend