De Amsterdamse aandelenbeurs moest donderdag na een vlak begin terrein prijsgeven. Ook de andere Europese beurzen gingen licht omlaag.
De handel staat vooral in het teken van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag de eerste beleidsvergadering van het nieuwe jaar houdt.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent lager op 402,27 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 631,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent.
ASML en ASMI stijgen
De Nederlandse chipbedrijven stonden in de belangstelling na een positief analistenrapport van ING. ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,4 procent en ASMI voerde de stijgers in de MidKap aan met een plus van bijna 3 procent. Bij de kleinere fondsen steeg Besi ruim 6 procent. ING startte met het volgen van de drie bedrijven met een koopadvies.
Grootste daler in de AEX was postbezorger PostNL met een min van 2,4 procent. In de MidKap stond bouwbedrijf BAM onderaan met een verlies van ruim 1 procent.
ING onderuit
ING verloor 1,4 procent. De bank en verzekeraar kondigde aan zijn pensioenfonds te verzelfstandigen. Ter compensatie stort ING een bedrag van 549 miljoen euro in het fonds. Dat heeft een effect van 412 miljoen euro na belastingen op de winst- en verliesrekening.
Daarbovenop schrijft het concern ook af op pensioenbezittingen, wat in het eerste kwartaal zal leiden tot een last van 0,8 miljard euro na belastingen.
Tesco zakt ruim 3 procent
In Londen zakte Tesco meer dan 3 procent. De grootste supermarktketen in Groot-Brittannië heeft in de weken rond kerst de verkopen zien dalen. Klanten vertrokken naar discounters of deden juist boodschappen bij luxere winkels.
Ook voor de Britse warenhuisketen Marks & Spencer vielen de verkopen in het laatste kwartaal van vorig jaar terug. Het aandeel won desondanks 0,5 procent.
De euro was 1,3603 dollar waard, tegen 1,3590 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 92,69 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 107,44 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl