- Een Zweedse techstartup heeft een microchip ontwikkeld die onder de huid kan worden ingebracht en die kan worden gebruikt als vaccinatiebewijs.
- De vinding betreft een implantaat ter grote van een graankorrel.
- Het implantaat kan worden gescand met een smartphone om iemands vaccinatiestatus of testresultaten in te zien via een pdf.
- Lees ook: Zo rijk worden grote farmaceuten met coronavaccins – de top 3 verdient dit jaar naar schatting gezamenlijk $1.000 per seconde
Een Zweedse techstartup heeft een microchip ontwikkeld die onder de huid kan worden ingebracht en die kan worden gebruikt als vaccinatiebewijs.
De uitvinding van techbedrijf Dsruptive Subdermals behelst een voorgeprogrammeerd implantaat van 2 millimeter bij 16 millimeter dat vlak onder de huid kan worden ingebracht en vervolgens kan worden gescand.
“Ik heb een chip geïmplanteerd in mijn arm en mijn vaccinatiebewijs op de chip geprogrammeerd”, zegt Hannes Sjoblad, algemeen directeur van Dsruptive Subdermals, tegen persbureau AFP. “De reden is dat ik het altijd binnen handbereik wil hebben.”
Sjoblad toonde aan AFP hoe je met je telefoon de chip kan scannen, zodat je het coronapaspoort in pdf-vorm krijgt te zien. Het implantaat kost 100 euro.
"Dit betekent dat het certificaat voor mij en anderen altijd toegankelijk is. Als ik bijvoorbeeld naar de bioscoop of naar een warenhuis ga, kunnen ze mijn vaccinatiestatus controleren. Ook als ik mijn telefoon niet bij me heb," zegt Sjobald.
Sjoblad benadrukt dat de implantaten het niet mogelijk maken om iemands locatie te bepalen. Ze kunnen alleen worden gescand.
"Dat wordt duidelijk als je weet hoe deze implantaten werken: ze hebben geen batterij, dus ze kunnen zelf geen signaal uitzenden. Het zijn passieve elementen, die slapend in je arm zitten", legt Sjoblad uit. "Ze kunnen niet iemands locatie prijsgeven; ze worden alleen geactiveerd als je je smartphone ernaast houdt. Dit betekent dus dat ze niet kunnen worden gebruikt om iemands bewegingen te volgen."
Sjoblad legt aan Insider in een e-mail uit dat het implantaat niet hoeft te worden verwijderd om te worden geüpdatet.
"Het is eenvoudig om het implantaat te updaten. Je kan de app op je telefoon gebruiken om de informatie op de chip te wijzigen. Op die manier kan ik elke dag nieuwe informatie toevoegen aan de chip. Gisteren was het mijn LinkedIn, vandaag mijn vaccinatiebewijs, morgen weer iets anders", schrijft Sjoblad.
Dsruptive Subdermals heeft ook een chipimplantaat ontwikkeld dat de lichaamstemperatuur van mensen kan meten, en dat dus dienst doet als een te scannen temperatuursensor.
Sjoblad ontwikkelde vanaf 2014 een belangstelling voor onderhuidse implantaten. Destijds organiseerde hij implantaatfeestjes in tattooshops, waar vrijwilligers implantaten onder hun huid lieten inbrengen.
Lees ook: Duizenden Zweden laten een microchip implanteren: scheelt een hoop gedoe met pasjes
"Ik ben ervan overtuigd dat deze technologie blijft en dat we het over een tijdje niet vreemd vinden om een implantaat te hebben", zei Sjoblad zeven jaar geleden tegen de BBC.