Van Miami tot Lissabon vinden Chinese investeerders steeds nieuwe markten om onroerend goed te kopen.

Koop eens een huis in Miami, raadde de China Economic Weekly, een uitgave van de Chinese overheid, zijn lezers twee weken geleden aan. De huizenprijs is er veertig procent lager dan in Peking, voerde de redactie aan: ten onrechte laten Chinese investeerders Florida links liggen.

Grootste kopers in VS

De aansporing is tekenend voor de wereldwijde jacht die Chinese investeerders maken op onroerend goed. Tussen april 2013 en maart 2014 waren Chinezen goed voor 24 procent van de vastgoed-aankopen in de Verenigde Staten. Daarmee stonden ze vooraan. Ze richten zich tot nu toe vooral op vakantie- en huurhuizen in staten als Californië, Washington en New York.

In het Canadese Vancouver leidde de Chinese toevloed al tot een hausse op de huizenmarkt. Sinds 2009 zijn prijzen met 35 procent gestegen. Voor huizen tussen de 2 en 5 miljoen dollar was dat 49 procent. Een ander sterk staaltje: de Chinese magnaat Hui Ka Yan vloog met zijn entourage in een privé-Airbus naar Australië om op huizenjacht te gaan in steden als Brisbane en Sydney.

Lissabon is een koopje

De Chinezen ontdekken steeds nieuwe markten. Neem bijvoorbeeld Portugal. Volgens de Portugese vereniging van makelaars zijn Chinezen inmiddels goed voor één vijfde van de aankopen van onroerend goed in het Zuid-Europese land, over de eerste negen maanden van dit jaar. Daarmee zijn ze de grootste buitenlandse groep investeerders.

Bloomberg sprak met Bing Wong (52), tijdens een veiling in Lissabon. Twee derde van de kavels werd door Chinezen in de wacht gesleept. Wong koopt woningen op om Chinezen te huisvesten. "Lissabon is relatief goedkoop", zei hij. "De economie trekt aan en je kunt hier goede zaken doen." De huur van een winkelpand in de belangrijkste winkelstraten van Lissabon is tot tien keer goedkoper dan in London.

In eigen land dreigt de zeepbel

Waarom trekken de Chinezen de grens over? Er zijn push- en pullfactoren. De push: de Chinese overheid heeft het makkelijker gemaakt om Chinees kapitaal mee over de grens te nemen. De maatregel moet de status van de yuan als handelsmunt opvijzelen.

Maar zorgen over de gezondheid van de huizenmarkt in China spelen ook een rol. Al enkele jaren valt te horen dat de Chinese huizenzeepbel ieder moment uit elkaar kan spatten. In ieder geval zijn de snelle winsten van weleer door vastgoedspeculanten niet meer in eigen land te maken. Daardoor wordt het buitenland aantrekkelijker.

Koop een huis, krijg een visum

De pull: veel door de crisis getroffen landen zitten met een overschot aan onroerend goed. In Portugal doen het stadsbestuur van Lissabon en staatsbedrijven hun winkel- en woonruimte in de uitverkoop, om hun schulden te saneren. Daarnaast heeft het land een verblijfsvergunning-voor-investeringen-programma. Wie voor 500.000 euro of meer aan onroerend goed koopt, krijgt een visum. En daarmee vrij reizen binnen de EU. De VS en Canada hebben ook zo’n programma.

Maar die programma’s zorgen niet alleen op de huizenmarkt voor beroering. Canada heeft zijn programma tijdelijk opgeschort, nadat vermogende Chinese immigranten bleken te liegen over de provincie waar ze willen gaan wonen, waarschijnlijk om sneller geholpen te worden. Het merendeel van de Chinezen bleek toch in Vancouver te belanden. En in de Amerikaanse staat South Dakota zou een ambtenaar de Chinese investeringen hebben afgeroomd voor eigen gewin.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl