- De Chinese yuan zou tegen het einde van het jaar kunnen dalen tot een historisch dieptepunt van ongeveer 7,6 yuan per dollar.
- Die verwachting koesteren professionele beleggers in een peiling van persbureau Bloomberg.
- Beleggers wijzen op de economische vertraging in China en tekortschietende maatregelen van de Chinese overheid.
- Lees ook: China blijft fors inzetten op kolencentrales: 2 nieuwe vergunningen per week in eerste helft van 2023.
De Chinese yuan stevent af op een historisch dieptepunt, denken professionele beleggers. De inspanningen van de Chinese regering om de economie nieuw leven in te blazen werpen vooralsnog te weinig vruchten af.
Dat blijkt een peiling van persbureau Bloomberg onder 455 professionele beleggers. Zij verwachten dat de internationaal verhandelde versie van de yuan tegen het einde van het jaar een niveau van 7,6 yuan per dollar zal aantikken.
De Chinese munt is al gedeprecieerd tot ongeveer 7,3 yuan per dollar, een daling van 5 procent sinds januari, waardoor de yuan dit jaar een van de slechtst presterende valuta’s in Azië is.
De zogenoemde offshore yuan wordt ingezet door beleggers en bedrijven die de yuan gebruiken buiten China. Deze versie van de Chinese munt wordt minder beperkt door overheidscontroles. De Chinese centrale bank houdt de binnenlandse versie van de yuan stabiel binnen een nauwe bandbreedte, terwijl de yuan die in het internationale valutaverkeer wordt gebruikt wat sterker kan schommelen.
De monetaire autoriteiten in Beijing grijpen wel regelmatig in als het koersverschil tussen de twee munten te groot wordt.
De zwakte van de offshore yuan reflecteert de slechte vooruitzichten van 's werelds op één na grootste economie. Naast de vastgoedbranche hebben sectoren zoals de industrie en de detailhandel in China dit jaar te maken met een scherpe val. Daarnaast heeft de jeugdwerkloosheid recordhoogtes bereikt en staan consumentenprijzen onder druk.
De Chinese regering is vooralsnog niet heel scheutig met stimuleringsmaatregelen voor de economie. In de peiling van Bloomberg geeft 32 procent van de ondervraagde beleggers aan dat de Chinese overheid te weinig doet en te laat reageert. Slechts 11 procent verwacht "echt grote" stimuleringsmaatregelen, zoals na de grote financiële crisis.
Toch kijken de Chinese autoriteiten wel naar manieren om de economie te stimuleren en de Chinese beurs te ondersteunen, zoals een recente belastingverlaging op de aandelenhandel, minder beperkingen op de huizenmarkt en de invoering van een gemakkelijkere toegang tot krediet voor consumenten. Maar tot nu toe heeft dit beleid nog niet geleid tot een echte opleving.
Daar komt nog bij dat het verkrappende monetaire beleid buiten China, met hogere rentes in Europa en de VS, de aantrekkelijkheid van bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties verhoogt ten opzichte van de rentevergoeding op Chinees staatspapier. Renteverlagingen door de Chinese centrale bank, die bedoeld zijn om de economie te stimuleren, werken daarbij in het nadeel van de yuan.
Slechts 19 procent van de respondenten uit het onderzoek van Bloomberg heeft plannen om de komende twaalf maanden meer in China te investeren, vergeleken met 25 procent afgelopen maart.