De Chinese spionne Fang Fang, ook bekend als Christine Fang, raakte op vertrouwelijke voet met meerdere Amerikaanse politici, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwssite Axios.
Medio 2015 keerde zij terug naar China, nadat de FBI haar op het spoor was gekomen. Sindsdien keerde ze niet meer terug naar de Verenigde Staten.
Het verhaal van Fang laat zien hoe ver de Chinese overheid bereid is te gaan om de Amerikaanse politiek te beïnvloeden.
Een vermoedelijke Chinese spionne verleidde minstens twee Amerikaanse burgemeesters en raakte op vertrouwelijke voet met meerdere politici uit San Francisco.
Fang Fang was jarenlang bezig het vertrouwen van hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen te winnen, die destijds relatief jong waren en weinig ervaring hadden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwssite Axios.
Fang Fang, ook bekend als Christine Fang, was met name actief in de regio van San Francisco en was nauw betrokken bij de Amerikaanse binnenlandse politiek in de periode van 2011 tot 2015, aldus Axios.
Fang organiseerde campagnes om geld in te zamelen voor twee Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden, Eric Swalwell en Tulsi Gabbard.
Medio 2015 vertrok Fang plotseling uit de Verenigde Staten, nadat de FBI haar op het spoor was gekomen, aldus Axios. Sindsdien keerde ze niet terug. Justitie in de VS heeft geen officiële aanklacht tegen haar ingediend.
Het verhaal van Fang geeft een kijkje in de langetermijnaanpak van China als het gaat om spionage: het idee is om een relatie op te bouwen met jonge Amerikaanse politici, die in de toekomst, als ze meer invloed hebben, gemanipuleerd kunnen worden.
Journalisten van Axios spraken voor het verhaal met vier huidige en voormalige inlichtingenfunctionarissen, 22 huidige en voormalige politici en mensen die met Fang hebben gestudeerd.
Dit is zijn de hoofdpunten uit het artikel:
- Fang was volgens haar vrienden en kennissen eind 20, begin 30 toen ze in 2011 naar de Verenigde Staten kwam om aan de California State University East Bay te studeren.
- Op de universiteit was Fang voorzitter van meerdere verenigingen. Die positie gebruikte ze om relaties met politici op te bouwen.
- Kort daarna werd ze geregeld uitgenodigd voor politieke evenementen in de regio, bood ze zich als vrijwilliger aan bij politieke campagnes en hielp om geld in te zamelen voor Democratische politici als Eric Swalwell en Tulsi Gabbard.
- Fang en Swalwell leerden elkaar goed kennen toen hij raadslid werd van Dublin City in Californië. Zij had nauwe banden met hem, hielp om grote geldschieters te vinden en regelde een stagiaire voor zijn kantoor in Washington D.C.
- Fang ging in 2014 naar een bijeenkomst van Amerikaanse burgemeesters om haar landelijk netwerk uit te breiden, aldus meerdere bronnen tegen Axios.
- Ze zou volgens een inlichtingenfunctionaris en een voormalig ambtenaar minstens twee burgemeesters uit het Midwesten verleid hebben. Axios kon niet achterhalen om welke burgemeesters het ging.
- De Amerikaanse inlichtingdiensten kwamen op het spoor van Fang toen ze een andere Chinese spion onderzochten, aldus een medewerker van de contraspionagedienst.
- Fang werd daarna gevolgd door de FBI en in 2015 begonnen inlichtingdiensten Amerikaanse politici op de hoogte te stellen over wie Fang echt was, zei een functionaris.
- Medio 2015 is Fang plotseling vertrokken uit de Verenigde Staten. Ze keerde terug naar China. Dat kwam als een verrassing voor veel van haar politieke contacten in San Francisco.
- De Amerikanen denken dat het Fang niet gelukt is om geheime informatie te verkrijgen of te delen met derden. Maar een medewerker van de inlichtingendienst zei dat het nog steeds om een behoorlijk incident ging, omdat Fang contact had gelegd met belangrijke figuren.