In de handelsoorlog tussen de VS en China proberen beide grootmachten andere landen aan hun zijde te krijgen. China gaf maandag aan dat landen die economische deals met de Verenigde Staten sluiten die ten koste gaan van China, kunnen rekenen op tegenmaatregelen. Beijing “zal op een resolute en wederkerige manier tegenmaatregelen nemen” als een land dergelijke deals nastreeft, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel.

Het ministerie reageerde hiermee op een nieuwsbericht dat de regering-Trump zich voorbereidt om andere landen onder druk te zetten om de handel met China te beperken in ruil voor vrijstellingen van tarieven van de Verenigde Staten. “De Verenigde Staten hebben misbruik gemaakt van tarieven voor alle handelspartners onder het mom van zogenaamde ‘gelijkwaardigheid’, terwijl ze alle partijen ook dwongen om onderhandelingen over zogenaamde ‘wederkerige tarieven’ met hen te beginnen”, aldus de woordvoerder.

China is vastberaden en in staat om zijn eigen rechten en belangen te beschermen en is bereid de solidariteit met alle partijen te versterken, voegde het ministerie hieraan toe.

Zuid-Korea gaat niet terugslaan tegen VS met importheffingen

Zuid-Korea “zal niet terugvechten” tegen de Amerikaanse importheffingen, zo gaf premier en waarnemend president Han Duck-soo afgelopen weekend aan in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. “De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is.”

Zo boden de VS hulp na de Koreaanse Oorlog, onder andere in de vorm van investeringen en veiligheidsgaranties. Dat heeft Zuid-Korea geholpen "een zeer aantrekkelijke investeringsomgeving voor buitenlanders" te worden, aldus Han in het interview met FT. "Onze industriële kracht, onze financiële ontwikkeling en onze cultuur, groei en welvaart hebben we voor een groot deel te danken aan de hulp van de Verenigde Staten."

In plaats van vergeldingsacties zal Zuid-Korea daarom op zoek gaan naar oplossingen "die voor beide partijen voordelig zijn", aldus Han. De onderhandelingen tussen beide landen gaan komende week van start.

Japan overweegt veiligheidscriteria voor import van buitenlands auto's te versoepelen

Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.

De regering in Tokio meent dat er ruimte is om bepaalde veiligheidscriteria te versoepelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de botsveiligheidstests, schrijft Nikkei. Het bericht van de krant volgt op onderhandelingen tussen Japan en de VS die vorige week zijn gestart.

Japanse autofabrikanten moeten net als andere landen 25 procent importheffing betalen als zij auto's willen invoeren in de VS. Daarnaast heeft de Amerikaanse president Donald Trump het land een algemene importheffing opgelegd van 24 procent die nu tijdelijk verlaagd is tot 10 procent. Met de onderhandelingen wil Tokio dat tarief definitief omlaag brengen.

LEES OOK: Indonesië wil inkoop meer olie en gas uit VS gebruiken om handelsdeal met Trump te sluiten