Chinese wetenschappers zeggen dat de reuzentelescoop “Sky Eye” wellicht tekenen van een buitenaardse beschaving heeft opgepikt.

Onderzoekers van de Beijing Normal University hebben “verschillende gevallen gevonden van mogelijke technologische sporen en buitenaardse beschavingen”, zo valt te lezen in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd in Science and Technology Daily, de officiële krant van het Ministerie van Wetenschap en Technologie.

De signalen werden ontdekt door de de grootste radiotelescoop ter wereld met een diameter van 500 meter. Hij staat informeel bekend als “Sky Eye”, aldus de krant.

Kosmoloog Zhang Tongjie zei dat de radiotelescoop “verschillende elektromagnetische signalen” heeft gelokaliseerd, aldus de krant. Zhang echter dat de nieuwe signalen gewoon ruis konden zijn. “De mogelijkheid dat het verdachte signaal een soort ruis is, is ook zeer groot, en het moet verder worden bevestigd en uitgesloten. Dit kan een lang proces worden”, zei Zhang.

De radiotelescoop bevindt zich in de provincie Guizhou en werd in 2016 voltooid. Het observatorium kostte omgerekend meer dan 150 miljoen euro.

Sinds september 2020 is een van de belangrijkste functies van de telescoop het zoeken naar buitenaards leven. De Beijing Normal University werkt samen met wetenschappers van de University of California, Berkeley, aan het programma.

Tot nu toe hebben deze onderzoekers twee sets signalen uit 2019 geïdentificeerd bij het verwerken van gegevens in 2022 en één set signalen dit jaar, vertelde Zhang aan Science and Technology Daily.

LEES OOK: De nieuwe ruimtetelescoop James Webb van bijna $10 miljard moet zichzelf uitvouwen in de ruimte – er zijn 344 punten waarop dat mis kan gaan