Miljardair en oprichter Jack Ma van de Chinese e-commerce gigant Alibaba zou zich ‘gedeisd’ houden, nu de Chinese overheid zijn bedrijven onder druk zet.
Ma is ook eigenaar van financiële dienstverlener Ant Group, onder meer bekend van betaalapp Alipay. De Chinese overheid zou inzage in klantgegevens eisen.
In de VS heeft president Donald Trump 8 Chinese apps op een zwarte lijst gezet, waaronder Alipay.
Jack Ma, oprichter e-commerce gigant Alibaba en financiële dienstverlener Ant Group, is sinds november niet meer in het openbaar gesignaleerd. De voormalige rijkste man van China voelt de hete adem van de Chinese overheid in de nek, nadat Ma zich kritisch uitliet over de regulering van financiële bedrijven in China.
De Chinese overheid blokkeerde eind vorig jaar de beoogde beursgang van Ant Group, waar onder meer de betaalapp AliPay onder valt. Vervolgens startte de overheid een onderzoek naar de marktdominantie van onder meer Alibaba.
Ook onderzoeken autoriteiten tientallen investeringen van Ant Group en wil de Chinese regering dat het bedrijf stopt met consumentenkredieten en vermogensbeheerdiensten. De onderneming moet zich volgens de overheid alleen nog maar bezighouden met betalingsdiensten.
Een nieuwe eis van de Chinese autoriteiten is dat Ant Group inzage geeft in gebruikersgegevens van klanten, schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.
Volgens bronnen van de krant heeft Beijing daarom gevraagd bij ondernemer Ma. De multimiljardair zou hier juist lang weerstand tegen hebben geboden.
Lees ook: Dit doet de Ant Group, de Chinese betaalreus van Jack Ma
De afgelopen dagen groeiden de speculaties over de publieke afwezigheid van Ma. Maar volgens de Amerikaanse zakenzender CNBC is hij niet vermist. Ma zou zich voorlopig gedeisd houden.
Trump verbiedt 8 Chinese apps, waaronder Alipay
Intussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump met een nieuw decreet transacties met acht Chinese apps verboden. Onder andere betaalapp Alipay van Ant Group staat op die zwarte lijst. Met de ingreep zorgt Trump kort voor het aantreden van zijn opvolger Joe Biden voor oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.
Volgens Trump is het verbod, dat over 45 dagen zal ingaan, nodig omdat de verspreiding van in China ontwikkelde apps de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt. Hij wijst daarbij op alle data die apps van gebruikers vergaren. De president heeft het ministerie van Handel opdracht gegeven preciezere regels op te stellen over welke transacties tussen Amerikanen en de apps verboden worden.
Ook transacties met de apps CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay en WPS Office worden verboden. CamScanner, dat helpt bij het scannen van documenten, was van die apps volgens onderzoeksbureau SensorTower in 2020 de meest gebruikte in de VS met 4,4 miljoen downloads.
Naar verwachting zullen direct rechtszaken worden aangespannen tegen de ban op de apps. Een eerdere poging van Trump op de verkoop van grote delen van video-app TikTok aan een Amerikaanse partij af te dwingen bleef tot dusver ook steken in de rechtszaal.
De kans bestaat ook dat Biden na zijn aantreden het decreet ongedaan maakt, nog voordat het in werking treedt.