- De Chinese industrie toont voor de vierde maand op rij tekenen van krimp, meldt het statistiekbureau van het land.
- De krimp is sterker dan analisten van persbureau Bloomberg hadden verwacht. Mogelijk kan de tweede economie ter wereld zijn groeidoelstellingen niet halen.
- China kampt onder meer met een vastgoedcrisis en een laag consumentenvertrouwen, waardoor het herstel na de coronapandemie van korte duur was en minder sterk.
- Lees ook: Doemverhalen over China zijn voorbarig: volgens deze econoom groeit de Chinese economie de komende jaren 2 keer zo hard als de VS
De Chinese industrie laat voor de vierde maand op rij tekenen van krimp zien. Het is het recentste signaal dat het voor de tweede economie ter wereld mogelijk lastig wordt om haar eigen economische groeidoelstelling voor dit jaar te halen.
Een belangrijke graadmeter voor de bedrijvigheid in de Chinese industrie is in augustus afgenomen tot 49,1, van 49,4 in juli, meldt het nationale statistiekbureau zaterdag. Het is de vierde maand op rij dat de score onder de 50 uitkomt. Elk cijfer boven de 50 duidt op groei, elk cijfer daaronder op krimp. De krimp is bovendien forser dan analisten van persbureau Bloomberg hadden verwacht.
Crisis vastgoedsector en consumenten die minder uitgeven
China kampt met een aanhoudende crisis in de vastgoedsector en een laag vertrouwen onder Chinese consumenten, die daardoor minder geld uitgeven. Ook zetten geopolitieke spanningen met Washington en de Europese Unie de buitenlandse handel onder druk. Het verwachte sterke economische herstel van China na het opheffen van de coronamaatregelen anderhalf jaar geleden was van korte duur en minder robuust dan gehoopt.
De regering van president Xi Jinping streeft dit jaar naar 5 procent economische groei. Recente inspanningen van de overheid, waaronder renteverlagingen, hebben nog niet het gewenste effect gehad om het vertrouwen te vergroten. Het betekent dat de economie nog steeds afhankelijk is van de industrie en export om de groeidoelstelling in zicht te houden.