Chinese fabrieken verdienden jarenlang gouden bergen met toetsenborden, balpennen en andere simpele artikelen. Maar die tijd is voorbij. In Shenzhen maakt men nu drones.

Shenzhen, een stad van ruim 10 miljoen inwoners net ten noorden van Hongkong, was één van de eerste economische wonderen van China. Het was de eerste Special Economic Zone, een gebied waar bedrijven meer vrijheid genieten dan in de rest van het land, dat officieel nog altijd communistisch geleid wordt.

Een grote fabrikant in de stad, Shenzhen Rapoo Technology, is zo goed als gestopt met het produceren van simpele artikelen als computermuizen en keyboards. De marges op dat soort waar is recent fors gedaald, van 33 procent in 2011 tot 26 procent vorig jaar. Drones zijn nu de focus van Rapoo. Op de vliegende apparaatjes bedraagt de marge meer dan 40 procent, schrijft The Wall Street Journal.

Shenzhen moet wederom leiden

“Als je één trucje goed kunt, zul je dan werkelijk onverslaanbaar kunnen zijn en niet hoeven te veranderen in tien jaar tijd?” vraagt Rapoo-bestuursvoorzitter Xie Haibo zich af. “Dat is het soort probleem waar we nu voor staan. We moeten transformeren, transformeren, transformeren.”

De zorgen over een harde landing van de Chinese economie nemen toe en steden als Shenzhen moeten wederom de rest van het land leiden bij een nieuwe transitie. In plaats van massaproductie voor het buitenland wil Peking dat de fabrieken ook voor de eigen bevolking gaan produceren. En dus moeten ze hoger inzetten: niet meer de goedkope spullen waardoor ‘Made in China’ zo bekend en berucht werd, maar hoogwaardige, hippe gadgets.

Kleine ondernemers volgen

Shenzhen gaat in elk geval al veelbelovend van start. De stad is al de thuisbasis van de grootste drone-maker van de wereld. Vele kleine ondernemers volgen in die voetsporen, bijvoorbeeld met 3D-printers. "Je kunt als bedrijf ideeën goedkoper testen, dus 3D-printers zijn een goede manier voor bedrijven om de kosten van onderzoek en ontwikkeling te verlagen", zegt Quenton Lee, één van die ondernemers, tegen de WSJ.

En al die kleine producenten hebben ook weer assemblagelijnen nodig. Rapoo ziet daar een andere markt in: robots om apparaten te bouwen, te testen en te verpakken. Een potentiële miljoenenindustrie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl