De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag hoger geopend. Na drie verliesbeurten op rij lijken de graadmeters zich enigszins te herstellen. De stemming werd daarbij gesteund door positieve export- en importcijfers uit China.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,4 procent hoger op 15.530 punten en de brede S&P 500 klom 0,5 procent tot 1698 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 3671 punten.
Chinese exportcijfers
Beleggers toonden zich optimistisch over de uitvoercijfers van China. De export van het land is in juli sterker gegroeid dan verwacht ten opzichte van een jaar geleden. Economen zien dat als een signaal dat de op een na grootste economie van de wereld stabiliseert.
De uitvoer dikte vorige maand met 5,1 procent aan, waar economen in doorsnee rekenden op een groei met 2 procent. Ook de invoer was veel sterker dan voorzien, die groeide met 10,9 procent waar gemiddeld werd gerekend op een toename met 1 procent. Het handelsoverschot van China kwam uit op 17,8 miljard dollar.
Voor opening van de markt bleek dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met 5000 is gestegen naar 333.000. Economen hadden in doorsnee op 335.000 aanvragen gerekend.
Groupon
Groupon maakte een koerssprong van ruim 23 procent. Het Amerikaanse internetbedrijf boekte in het tweede kwartaal meer omzet dan verwacht. Dat was te danken aan een groei van 45 procent in Noord-Amerika.
Daarnaast werd mede-oprichter Eric Lefkofsky benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de aanbieder van digitale coupons voor groepskortingen. Miljardair Lefkofsky is ook de grootste aandeelhouder van Groupon, met een belang van zo’n 17 procent. Hij veroorzaakte een flinke rel in 2011, toen hij net nadat Groupon de documenten voor zijn beursgang inleverde aangaf te verwachten dat het bedrijf “enorm winstgevend” zou worden. Groupon was destijds genoodzaakt zijn prospectus aan te passen met een melding deze opmerking te negeren.
JPMorgan Chase
De Amerikaanse justitie is een onderzoek begonnen naar mogelijke frauduleuze praktijen bij de bank JPMorgan Chase in verband met financiële producten die aan hypotheken waren gekoppeld. De bank zou dubieuze methodes hebben toegepast bij de verkoop van financieel onderpand voor hypotheken tussen 2005 en 2007. Beleggers zouden een te gunstig beeld van de producten hebben gekregen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl