- De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal van dit jaar minder hard dan waar analisten vanuit waren gegaan.
- China noteerde een plus van 4,7 procent voor het lokale bbp, terwijl de economische groei in het eerste kwartaal nog 5,3 procent bedroeg.
- Het vergrijzende land kampt met een aanhoudende schuldencrisis in het vastgoed en een afzwakkende consumptie.
- Lees ook: Doemverhalen over China zijn voorbarig: volgens deze econoom groeit de Chinese economie de komende jaren 2 keer zo hard als de VS
De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.
Het bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor economische groei, kwam in het tweede kwartaal uit op 4,7 procent, meldde het Nationale Bureau van Statistiek (NBS) in Beijing. Dat is de laagste groei sinds begin 2023. In het eerste kwartaal groeide de economie nog met 5,3 procent. Economen hadden gerekend op een groei met 5,1 procent.
China streeft dit jaar naar 5 procent economische groei. Volgens economen zal meer beleidssteun nodig zijn om die groeidoelstelling te halen. Vorig jaar groeide de Chinese economie met 5,2 procent.
Werkloosheid China blijft onveranderd
Naast het groeicijfer maakte het statistiekbureau ook een reeks andere macro-economische cijfers bekend, waaronder gegevens over de werkloosheid. Die bleef in juni onveranderd 5 procent. Dat cijfer schetst echter een onvolledig beeld, omdat het alleen de werknemers in de steden omvat en de miljoenen arbeidsmigranten uit plattelandsgebieden uitsluit.
Daarnaast stegen de Chinese winkelverkopen, een belangrijke graadmeter voor de consumptie, vorige maand met slechts 2 procent. Dat is de kleinste groei sinds december 2022 en minder dan verwacht. In mei stegen de verkopen nog met 3,7 procent. De tegenvallende winkelverkopen geven aan dat de eerdere maatregelen van de Chinese overheid om het consumentenvertrouwen te herstellen tot nu toe weinig effect hebben gehad. "De binnenlandse vraag blijft onvoldoende en de basis voor een gezond economisch herstel en groei moet nog steeds worden versterkt", verklaarde het statistiekbureau.
De industriële productie nam vorige maand met 5,3 procent wel sterker toe dan voorzien. De regerende Communistische Partij houdt deze week een belangrijke bijeenkomst, bekend als het Derde Plenum. Economen hopen dat de overheid tijdens deze bijeenkomst nieuwe steunmaatregelen voor de economie zal ontvouwen.