- De Chinese leider Xi Jinping heeft zondag een militante speech gehouden over onder meer Taiwan tijdens het 5-jaarlijkse congres van de Chinese Communistische Partij.
- Xi is bezig een derde termijn als president in de wacht te slepen.
- Chinese beurzen noteerden maandag in de min.
- Lees ook: Xi Jinping klaar voor derde termijn als Chinese president: 8 dingen die je moet weten over de machtigste man ter wereld
De Chinese aandelenbeurzen gingen maandag omlaag. Beleggers verwerkten de uitlatingen van de Chinese president Xi Jinping tijdens het partijcongres van de Communistische Partij.
De Chinese leider hield onder meer vast aan het zero-Covid-beleid van strenge lockdowns, die de groei van de op een na grootste economie ter wereld dit jaar flink onder druk hebben gezegd. Ook veroordeelde Xi de buitenlandse inmenging in Taiwan. China ziet Taiwan als een afvallige provincie en de laatste tijd zijn de militaire spanningen over Taiwan sterk toegenomen.
De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,1 procent. Vooral de grote Chinese techbedrijven stonden onder druk in navolging van de verliesbeurt van ruim 3 procent van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq op vrijdag.
De Chinese president Xi Jinping heeft zondag de overgang van Hongkong van “chaos naar bestuur” geprezen en de inmenging in Taiwan veroordeeld. “De situatie in Hongkong heeft een grote overgang van chaos naar bestuur bereikt”, zei Xi tegen de afgevaardigden van de Communistische Partij tijdens de opening van het partijcongres dat eens in de vijf jaar wordt gehouden.
Xi kondigt strijd tegen "inmenging" in Taiwan aan
De president beloofde "een grote strijd tegen separatisme en inmenging" op het eiland Taiwan, dat China beschouwt als een afvallige provincie. Xi liet weten vastbesloten te zijn de territoriale integriteit van zijn land te beschermen en zich tegen de onafhankelijkheid van Taiwan te verzetten. "We zullen nooit instemmen met het staken van het gebruik van geweld" tegen Taiwan, aldus het staatshoofd.
Het Verenigd Koninkrijk heeft in 1997 Hongkong overgedragen en sindsdien heeft China steeds meer de macht overgenomen in de voormalige Britse kroonkolonie.
Xi benadrukte dat zijn harde optreden tegen corruptie "ernstige latente gevaren" binnen de Communistische Partij en het leger van het land heeft uitgeschakeld. "De strijd tegen corruptie heeft een overweldigende overwinning behaald en is volledig geconsolideerd, waardoor ernstige latente gevaren binnen de partij, de staat en het leger zijn geëlimineerd." Critici stellen echter dat Xi zijn anti-corruptiecampagne heeft gebruikt om tegenstanders uit te schakelen.
China zal zich volgens de president ook blijven inzetten voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Beijing zal "actief deelnemen aan het mondiale bestuur over klimaatverandering" en belooft "het schone en efficiënte gebruik van steenkool te versterken".
Xi machtigste Chinese leider in decennia
Naar verwachting wordt Xi tijdens het partijcongres voor de derde keer gekozen als secretaris-generaal, de leider van de partij die al meer dan zeventig jaar aan de macht is. Als hij een derde termijn krijgt, is dat een breuk met traditie. Het was de norm dat partijleiders na maximaal twee termijnen stopten. Xi is naast secretaris-generaal ook president van China en haalde eerder al een streep door de regel dat hij in die rol maximaal twee termijnen mag aanblijven.
De 69-jarige Xi is sinds 2012 secretaris-generaal en sinds 2013 president van China. De volksrepubliek stelt zich sinds het aantreden van Xi steeds zelfverzekerder op tegenover andere landen. Zo is de militaire druk op het nabijgelegen eiland Taiwan opgevoerd. In het binnenland kozen de Chinese autoriteiten de laatste jaren voor strenge lockdowns om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.