• Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde techconglomeraat Prosus heeft een groot belang in het Chinese internetbedrijf Tencent.
  • Tencent is onlangs op een zwarte lijst gezet door het Amerikaanse ministerie van Defensie.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit waarom hij een belegging in Prosus, en dus indirect in Tencent, aantrekkelijk blijft vinden.

ANALYSE – Beleggers vragen wel eens naar mijn grootste positie in een Nederlands bedrijf. Ik vertel dan dat het om Prosus gaat, een aan de Amsterdamse beurs genoteerd techconglomeraat met een groot belang in het Chinese techbedrijf Tencent.

Enkel het belang van Prosus in Tencent is opmerkelijk genoeg al meer waard dan de volledige beurswaarde van Prosus.

Recent daalde Tencent, dat vooral bekend is van de Chinese app WeChat, plots fors in koers en het aandeel Prosus ging in het kielzog van het Chinese bedrijf mee omlaag. De reden: Tencent is als Chinees bedirjf in de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie merkt Tencent aan als een Chinees militair bedrijf. In principe mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met bedrijven op de zwarte lijst.

Tencent, vooral actief met sociale media en online spellen, noemt de classificering duidelijk een misverstand. Volgens het bedrijf heeft de classificering, anders dan sancties of exportbeperkingen, geen impact op zijn activiteiten. Desalniettemin gaat Tencent in gesprek met het Amerikaanse ministerie van Defensie om de kwestie op te helderen.

Koersdaling Tencent biedt kans

Mijn inschatting is dat Tencent een goede kans maakt - al dan niet via een Amerikaanse rechtbank - om van de zwarte lijst gehaald te worden. In het verleden hebben Chinese bedrijven wel vaker de opname op zo'n lijst met succes aangevochten.

Tencent is vooral in China actief en de opname op een Amerikaanse zwarte lijst heeft betrekkelijk weinig impact op de intrinsieke waarde, terwijl de beurskoers van Tencent wel flink daalde. Voor de langetermijnaandeelhouders van Tencent is dat mogelijk als positief uit te leggen, aangezien Tencent eigen aandelen inkoopt, en dat is gunstiger wanneer dat tegen lagere koersen gebeurt. Tencent heeft de aandeleninkoop recent aanzienlijk opgeschroefd

Prosus, waarin ik dus zelf beleg, is juist voortdurend bezig aandelen Tencent te verkopen. Met het geld dat daarmee vrijkomt koopt Prosus eigen aandelen in met als opvallende consequentie dat het belang in Tencent per aandeel Prosus juist stijgt. Ik kan mij in deze aanpak heel goed vinden. Een dagelijks bijgewerkt overzicht van de waarde van de belangen van Prosus is hier beschikbaar.

Hoewel Tencent recent op een Amerikaanse zwarte lijst is beland, houd ik mijn positie in Prosus gewoon aan. Als onderdeel van een gespreide portefeuille beoordeel ik Prosus onverminderd als een zeer aantrekkelijke belegging.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Prosus.