- Het nieuwe Chinese automerk IM wordt komende week geïntroduceerd op de autosalon in Genève.
- Daar wordt het nieuwe model de IM L6 getoond, een volledig elektrische vierwieler met een solid state-accu en een actieradius van meer dan 800 kilometer.
- En het zou nog wel eens veel imposanter kunnen worden, als we kijken naar wat het merk in China doet met vergelijkbare elektrische auto’s.
- Lees ook: China wil solid state-batterijen voor elektrische auto’s produceren vanaf 2030: dit is het plan
Het van oorsprong Britse automerk MG is in Nederland tegenwoordig vooral bekend om de goedkopere elektrische auto’s die het hier om de markt brengt. Achter de Britse naam gaan de Chinese autofabrikant SAIC Motor schuil en die gaat later dit jaar een compleet nieuw Chinees merk voor elektrische auto’s introduceren: IM.
IM staat voor Intelligent Mobility en is een samenwerking tussen SAIC Motor, Alibaba Group en Zhangjiang Hi-Tech. De drie kwamen in 2020 samen om het merk op te tuigen en zijn nu dus al klaar om de Europese markt te betreden.
De eerste auto van het merk zal de IM L6 worden. Deze belooft de markt voor elektrische auto’s direct bij lancering al flink op te schudden. Als we IM mogen geloven, heeft het nieuwe model niet alleen een solid state-accu, maar ook nog eens een actieradius van meer dan 800 kilometer. Ook laat IM weten dat een sprint vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur binnen 3 seconden geklaard is.
Het lijkt hierbij wel te gaan om het topmodel van de twee versies die we krijgen. De andere heeft een lithium-ion batterij van onbekende omvang, waarmee een actieradius van meer dan 600 kilometer haalbaar moet zijn. Beide versies van de IM L6 zouden overigens ergens in 2025 op het Nederlandse asfalt moeten verschijnen.
IM belooft tijdens de autosalon van Genève, die volgende week plaatsvindt, meer te vertellen over de L6, maar Autoweek dook de database van het Chinese ministerie van Industrie en Informatie Technologie in om op voorhand naar wat meer informatie te speuren. Dat vonden ze, want volgens het autoblad zal de IM L6 een lengte van 4,93 meter, een breedte van 1,96 meter en een hoogte van 1,47 meter hebben en tussen de 2.100 en 2.200 kilogram in de schaal leggen.
Let wel, het gaat hier om de Chinese varianten. De Europese auto's kunnen hier door andere regelgeving vanaf wijken.
IM Motors moet een antwoord zijn op Tesla
De drie Chinese bedrijven kwamen samen met de ambitie om de concurrentie met Tesla aan te gaan. De Chinezen doen dit op de eigen markt op dit moment met drie modellen, waarvan de LS6, een volledig elektrische SUV, de recentste is en ook de succesvolste lijkt.
Tot eind vorig jaar wist de autofabrikant 15.120 auto's aan de man te brengen, maar IM heeft al meer dan 25.000 vooruitbestellingen voor de LS6 in de boeken staan, meldt CarNewsChina. IM blijft zelf het verkoopsucces van deze auto continu aanhalen, door te bevestigen dat ze al weken op de toppositie van de Chinese autoverkopen in het segment staan.
Het is interessant om naar deze auto te kijken, omdat hij waarschijnlijk meerdere gelijkenissen zal hebben met de L6. Maar belangrijker is dat ook de LS6 waarschijnlijk op de Nederlandse markt zal verschijnen.
De Chinese website van IM Motors heeft het over een introductie van in totaal vier modellen, waaronder ook de 'populaire LS6'. Daarnaast moeten ook de L7 en LS7 hun opwachting maken. Dat zijn, zoals de cijfers in de benamingen al doen vermoeden, grotere, duurdere en luxueuzere varianten van de L6 en LS6.
De LS6 lijkt niet alleen qua uiterlijk veel op de L6, ook zijn de afmetingen (4,9 x 2 x 1,7 meter) redelijk vergelijkbaar. En de actieradius waar het merk mee schermt, is op papier net zo aanzienlijk: met een 100 kWh-accu in het topmodel zou 760 kilometer gehaald moeten worden (volgens de CLTC - de Chinese meetmethode).
En zelfs de sprinttijd naar de 100 kilometer per uur ligt dichtbij de sedan met 3,5 seconden. Om dat te halen heeft de LS6 vierwielaandrijving en een vermogen van 787 pk en 800 Nm. De topsnelheid piekt op 252 km/u.
Laadsnelheden zijn evenzo imposant, want de LS6 kan binnen 10 minuten 350 kilometer aan actieradius laden. Dat wordt mogelijk dankzij een 800-volt infrastructuur (met duo-siliciumcarbide omvormers) die laadsnelheden tot 396 kW aankan.
Hoewel we de prijzen van de L6 nog niet weten, komen ze waarschijnlijk niet in de buurt van de relatief lage Chinese prijzen van de LS6.
IM geeft in een persbericht aan zich in Europa vooral te richten op het luxe en premium segment. Maar toch leuk om te weten dat je in China tussen de 229.900 en 291.900 yuan voor een LS6 betaalt. Omgerekend komt dat neer op een bedrag tussen de 29.500 en de 37.500 euro.