- China gaat het minen van bitcoin mogelijk verder aan banden leggen.
- Het hoge energieverbruik van de bitcoin zou haaks staan op de duurzame ambities van het land.
- De koers van de bitcoin kwam zaterdagmiddag nauwelijks in beweging.
China gaat het minen van bitcoin mogelijk verder aan banden leggen. In het land wordt nu nog driekwart van de wereldvoorraad van de digitale munt geproduceerd.
Maar het grote energieverbruik dat is gemoeid met het minen van bitcoin, zou haaks staan op de duurzame ambities van het land. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal trekken miners meer en meer naar het westen.
De bitcoin werkt op basis van blockchaintechnologie, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de 10 minuten aangevuld met een nieuwe ‘bladzijde’ met de laatste veranderingen.
Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.
De verificatiemethode die wordt gebruikt bij het goedkeuren van transacties op het logboek van de bitcoin (de blockchain) is zeer energie-intensief, ook vergeleken met ander vormen van verificatie die door alternatieve cryptomunten worden gehanteerd.
Over het energieverbruik van de bitcoin ontstond eerder dit jaar al discussie. Topman Elon Musk van de fabrikant van elektrische auto's omarmde de bitcoin begin dit jaar, maar kwam daar later op terug.
Tesla besloot toen af te zien van het gebruik van bitcoins als betaalmiddel voor het afrekenen van de aankoop van auto's. Musk wees hierbij op het hoge energieverbruik.
Lees ook: Elon Musk praat met bitcoin-miners om de cryptomunt milieuvriendelijker te maken
China dominant bij het in stand houden van de bitcoin
Het dreigement van China toont aan dat de productie van de digitale munt, die buiten het bereik van regeringen ligt, een kwetsbaar punt is. Het minen is afhankelijk van ruime voorraden goedkope elektriciteit en apparatuur. Het zijn juist die elementen die China gebruikte om 's werelds grootste productieland te worden.
Beijing heeft in zijn algemeenheid moeite met cryptovaluta. Jarenlang was er in China geen legale handel in bitcoin toegestaan, zelfs niet toen de ondernemers van het land zich ontpopten als de belangrijkste producenten.
Het land maakte al in 2018 de eerste plannen om het minen van cryptomunten aan banden te leggen. Met name de regio Binnen-Mongolië, waar energie goedkoop is, is populair. De autonome regio kondigde eerder aan het minen aan banden te willen leggen.
Eerder kondigde Iran al aan het minen van bitcoin tijdelijk niet toe te staan. Met het verbod wil Iran voorkomen dat tijdens de zomerperiode stroomtekorten ontstaan. Iran is goed voor de productie van 4,5 procent van bitcoin wereldwijd.
Afgelopen maand klonken er al berichten dat China het gebruik van cryptomunten aan banden wil leggen. De bitcoin en andere cryptmunten maakten toen een zware koersval door.
Zaterdag reageerde de bitcoin nauwelijks op de nieuwe berichten. De koers noteerde stabiel op de 36.000 dollar.
[activecampaign form=28]