- China wil Duitse automakers belonen met lagere importheffingen, als Berlijn ervoor zorgt dat de hogere Europese heffingen voor Chinese elektrische auto’s teruggedraaid worden.
- Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
- Duitsland heeft kritiek geuit op de Europese heffingen uit vrees voor Chinese maatregelen tegen de Duitse export naar China.
- Lees ook: Chinese makers van elektrische auto’s kregen $231 miljard steun, volgens denktank
China zou de eigen importheffingen op auto’s met grote motoren willen verlagen, als Duitsland ervoor zorgt dat Europese plannen voor verhoogde heffingen op Chinese elektrische auto’s teruggedraaid worden. Vooral Duitse automakers zouden profiteren van de lagere Chinese importheffingen.
Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
De Europese heffingen kunnen oplopen tot 38 procent en komen bovenop bestaande importtarieven voor Chinese elektrische auto’s van 10 procent. De Europese Commissie wil deze vanaf 4 juli invoeren.
De reden hiervoor is oneerlijke concurrentie. Brussel beschuldigt China ervan autobouwers te subsidiëren met staatssteun, waardoor de Europese markt wordt overspoeld met goedkope auto’s. Daardoor worden Europese autobouwers benadeeld, aldus de EU.
Duitsland heeft kritiek geuit op de heffingen uit vrees voor Chinese maatregelen tegen de Duitse export naar China. Zo is het land een grote afzetmarkt voor Duitse automerken en andere industriële goederen.
China eist dat Europese heffingen van tafel gaan
De Chinese handelsminister Wang Wentao en EU-commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis hebben afgesproken dat er verder gepraat wordt over een oplossing voor het conflict, volgens de Chinese staatskrant Global Times.
Voorwaarde is volgens Beijing dan wel dat die voorlopige heffingen van tafel gaan. China heeft al gedreigd met tegenmaatregelen tegen de EU.
De Duitse industriële lobbygroep BDI verwelkomt de gesprekken tussen de EU en China over de heffingen. BDI-voorzitter Siegfried Russwurm spreekt van goede signalen en hoopt dat die onderhandelingen een escalatie van het conflict tot een daadwerkelijke handelsoorlog kunnen voorkomen.
China overweegt tegenmaatregelen voor EU
Als tegenmaatregel heeft China al gezegd onderzoek te doen naar het dumpen van varkensvlees uit Europa op de Chinese markt. Dat kan beteken dat er heffingen komen op varkensvlees uit de EU.
China is 's werelds grootste importeur van varkensvlees. Het land importeerde vorig jaar ruim 1,5 miljoen ton varkensvlees, waarvan meer dan de helft uit Europa kwam.
Global Times heeft ook gemeld dat Beijing maatregelen overweegt rond Europese zuivelproducten en dat er mogelijk heffingen komen op brandstofauto's van Europese makelij.