De Amerikaanse president Donald Trump zorgde deze week voor een diplomatieke achtbaan met zijn besluit om eerder aangekondigde importheffingen deels op pauze te zetten.

Europese en Zuidoost-Aziatische landen reageren opgelucht, maar China loopt rood aan van woede. Het land valt als enige buiten de regeling en krijgt juist zwaardere handelsbarrières opgelegd.

China slaat terug: beperking van Hollywoodfilms

China heeft geen goed woord over voor het Amerikaanse beleid. “Druk, dreigementen en chantage zijn niet de juiste manier om met China om te gaan,” zei een woordvoerder van het ministerie van Handel in Beijing.

Importheffingen op Chinese producten worden verhoogd naar 125 procent. China waarschuwt dat dit de wereldwijde economische stabiliteit “ernstig zou aantasten” en dreigt met tegenmaatregelen.

Eén van die tegenmaatregelen heeft inmiddels vorm gekregen: Beijing beperkt het aantal Amerikaanse films dat nog in China wordt toegelaten. Volgens de National Film Administration is dat een directe reactie op de heffingen. “We zullen de wetten volgen, de keuze van het publiek respecteren en het aantal geïmporteerde Amerikaanse films op gepaste wijze verminderen,” stelt de Chinese filmwaakhond.

EU mikt op 'constructieve onderhandelingen'

De Europese Commissie reageerde daarentegen een stuk positiever. Ursula von der Leyen noemde het opschorten van de wederzijdse tarieven "een belangrijke stap richting het stabiliseren van de wereldeconomie." Volgens haar zijn "duidelijke en voorspelbare omstandigheden essentieel voor het functioneren van handel en toeleveringsketens."

Trump verlaagde de eerder aangekondigde heffing van 20 naar 10 procent voor landen die willen onderhandelen en geen tegenmaatregelen nemen. Von der Leyen benadrukte dat de EU zich blijft inzetten voor “constructieve onderhandelingen.”

De Europese Unie gaat beoogde importheffingen op Amerikaanse producten met negentig dagen uitstellen, bevestigde Von der Leyen donderdagmiddag. De lidstaten gingen woensdag nog akkoord om vanaf 15 april importheffingen te laten gelden voor een lijst Amerikaanse producten als reactie op Amerikaanse heffingen op aluminium en staal.

"We willen onderhandelingen een kans geven", zegt Von der Leyen. Alle EU-tegenmaatregelen zijn voor negentig dagen opgeschort, ook de mogelijke tegenmaatregelen op de heffingen voor auto's en algemene tarieven. Daar zou begin volgende week oorspronkelijk meer duidelijk over worden.

Als de onderhandelingen niet naar tevredenheid verlopen, worden de tegenmaatregelen alsnog van kracht, stelt de Commissievoorzitter. "De voorbereidingen voor verdere tegenmaatregelen gaan door." Daarbij liggen "alle opties op tafel".

Andere Aziatische landen reageren mild op Trump

Ook in Zuidoost-Azië kiezen landen voor de-escalatie. De ASEAN-landen, waaronder Vietnam en Cambodja, laten weten geen vergeldingsmaatregelen te nemen. Hoewel ze "ernstig bezorgd" zijn over de recente tarieven, die voor sommige landen opliepen tot bijna 50 procent, grijpen ze de 90 dagen pauze aan als kans om tot gesprekken te komen.

Waar Europa en Azië kiezen voor dialoog, blijft China buiten de hernieuwde handreiking van Trump. De boodschap uit Washington is helder: met wie wil praten, valt te praten – maar niet met Beijing. Daarmee lijken de handelsverhoudingen tussen de VS en China opnieuw te verharden, terwijl andere landen juist de rust proberen terug te brengen.

LEES OOK: Trump verlaagt importheffingen naar 10% voor landen 'die geen tegenmaatregelen nemen'