- Op plekken rond het Chinese Unesco-werelderfgoed Hoh Xil heeft zich jarenlang afval opgestapeld.
- Honderden plaatselijke herders werden gedwongen om een deel van het vuil in het natuurreservaat op te ruimen.
- Het afval vormt een mogelijke bedreiging voor de 230 lokale diersoorten.
Enorme stapels afval dreigen het natuurreservaat Hoh Xil, een UNESCO-werelderfgoedlocatie in het noordwesten van China, te vernietigen. Dat meldde de Chinese krant The Economic Observer zondag.
Het enorme gebied van bergen en steppesystemen, soms ook wel ‘De Derde Pool’ genoemd, is de hoogste en grootste hoogvlaktegebied ter wereld, gelegen in het noordoosten van Tibet. Het reservaat, dat grotendeels onbewoonbaar is, werd in 2017 aangewezen als Unesco-werelderfgoed.
Eén bepaalde plek is veranderd in een 200 meter lange en 20 meter brede vuilnisbelt gevuld met onder meer plastic, blikjes, verfemmers en de karkassen van schapen en jakken, aldus de in Beijing gevestigde krant.
De stortplaats loopt langs de Qinghai Tibet-snelweg, een nationale route die veel wordt gebruikt door toeristen en vrachtwagens.
Honderden plaatselijke herders werden door ambtenaren opgeroepen om te helpen bij het opruimen. Vanwege de enorme hoeveelheid afval hebben ze echter moeite om de klus te klaren, meldde de Hongkongse krant South China Morning Post.
Een plaatselijke herder die werd opgeroepen, Tsering Kunbu, vertelde de krant dat er slechts 200 mensen in het gebied bij de vuilnisbelt wonen. Het afval hoopt zich daar al jaren op, omdat er geen stortplaatsen in de buurt zijn.
Hij voegde eraan toe dat benzinestations, restaurants en autogarages in Hoh Xil ook worden geteisterd door immense hoeveelheden afval.
Bezorgdheid om verontreiniging en vergiftiging
Onafhankelijk geoloog en ontdekkingsreiziger Yang Yong vertelde aan de South China Morning Post dat de afvalsituatie in het gebied "al vele jaren niet is verbeterd".
De stortvloed aan afval heeft geleid tot bezorgdheid over de wilde dieren in het natuurreservaat – een gebied dat meer dan 230 diersoorten herbergt, waaronder de Tibetaanse antilope.
Li Junsheng, adjunct-directeur van het Chinese Onderzoekscentrum voor Milieukunde, vertelde aan The Global Times dat het afval dieren en mensen kan vergiftigen en het water in de regio kan verontreinigen.
Hij drong erop aan dat de wetten die de menselijke activiteit in de regio reguleren zo spoedig mogelijk moeten worden gewijzigd.