- China loopt qua wetenschappelijk onderzoek van essentiële technologieën ver voor op de Verenigde Staten, constateert een Australische denktank.
- Het gaat om onderzoeksvelden die belangrijk zijn voor de toekomst van sectoren zoals defensie, ruimte, energie en biotechnologie.
- Deze Chinese voorsprong zou ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van democratische landen, aldus de onderzoekers.
- Lees ook: China importeert uranium uit Rusland: angst voor nieuwe nucleaire wapenwedloop neemt toe
China heefte een “verbluffende voorsprong” op de Verenigde Staten bij wetenschappelijk onderzoek naar essentiële en nieuwe technologieën, constateert het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) in een rapport.
Volgens deze Australische denktank leidt de op een na grootste economie van de wereld in 37 van de 44 onderzoeksvelden die belangrijk zijn voor de toekomst van sectoren zoals defensie, ruimte, energie en biotechnologie. Zo gaat het onder andere om geavanceerde vliegtuigmotoren, drones en elektrische batterijen.
Het ASPI concludeerde tevens dat in praktisch alle onderzoeksgebieden de beste researchfaciliteiten zich in China bevinden. Die instituten publiceren samen negen keer meer wetenschappelijke artikelen dan die in de VS. De Australische denktank ziet dat China hiermee een fikse voorsprong heeft gekregen op defensie- en ruimtetechnologieën.
Westerse democratieën verliezen de wereldwijde strijd om technologische superioriteit, vertelt analist Jamie Gaida tegen Insider. “Waaronder de race om wetenschappelijke doorbraken.”
Volgens het ASPI is de Chinese voorsprong een "gevolg van de weloverwegon langetermijnplanning" van de regering van president Xi Jinping en diens voorgangers.
Chinese dominantie bedreigt democratische landen
De auteurs van het ASPI-rapport waarschuwen dat de technologische Chinese dominantie in strategische sectoren, nadelige gevolgen kunnen hebben voor democratische landen.
Op de korte termijn voorspelt de denktank dat Beijing een "wurggreep" kan uitoefenen op "de wereldwijde voorraad van kritische technologie". Op de lange termijn verwacht het ASPI dat China's voorsprong ervoor zorgt dat het in alle sectoren, ook die voor technologieën die nog niet bestaan, dominant zal zijn.
"Als deze trend zich ongecontroleerd voortzet", schrijven de auteurs in het ASPI-rapport, "dan verschuift niet alleen de technologische ontwikkeling zich naar een autocratische staat, maar ook wereldwijde macht en invloed. Bovendien zal de ontwikkeling, het testen en het gebruik van nieuwe, kritische en militaire technologie plaatsvinden op een plek waar er geen controle kan worden uitgevoerd door een onafhankelijke civiele samenleving en pers."
Democratieën moeten beter samenwerken
De Australische denktank roept dan ook democratische overheden op om samen te werken en meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek, om zo de voorsprong van China in te lopen.
Volgens het ASPI zouden deze landen ook strengere regels moeten instellen voor bezoekers van onderzoeksfaciliteiten, om zo te voorkomen dat er belangrijke kennis naar China lekt.
Volgens de denktank kunnen reisbeperkingen nodig zijn om kennis en technologie binnenshuis te houden. Wel moeten deze worden gewogen tegen de individuele rechten van de wetenschappers in kwestie.