De Chinese overheid wil dit jaar zo’n 66 ‘illegale’ golfbanen sluiten. Wijlen Mao noemde golf een ‘sport voor miljonairs’. Maar veel ambtenaren houden wel van het spelletje en leggen in het geniep golfbanen aan.
China en de golfsport: het is een moeizame relatie. De Chinese bovenklasse speelt het spelletje maar wat graag, en de overheid steekt zelfs extra geld in de sport. Golf is vanaf 2016 namelijk een Olympische sport en voor medailleplaatsen hebben de Chinezen veel over.
De bekende Amerikaanse golfer Tiger Woods mag dan ook voor bijna 17 miljoen dollar twee banen opnieuw inrichten en met de organisatie van golftoernooien proberen ’s werelds grootste golfers naar China te lokken.
Tegelijk hebben de hoogste leiders van de Communistische Partij een zeer ambivalente houding ten aanzien van golf. Golf stond bekend als een elitesport en was tot de jaren 1980 verboden. Met het open gooien van de grenzen kwam ook golf terug in China. Ondernemers zagen de sport als een goede netwerkmogelijkheid en de overheid hoopte met golfbanen ook investeringen naar het land te lokken.
Probleem bleef wel dat golfbanen veel grond in beslag nemen, terwijl akkerlanden in het overvolle China schaars zijn. De golfbanen hebben daarnaast heel veel water nodig – waarvan ook een tekort is in China – en er moeten pesticiden worden gebruikt om de banen groen te houden. Sinds 2004 is het daarom officieel verboden om nieuwe golfbanen aan te leggen.
Overheid plant bomen op de green
Ondanks het verbod op de aanleg van nieuwe banen werden de afgelopen tien jaar in geen enkel land zoveel golfbanen aangelegd als in China. De reden: regionale overheden hielden zich niet aan oekazes vanuit Beijing. Golfbanen zijn immers ook voor provinciale bureaucraten een uitgelezen manier om vrienden en zakelijke relaties in onder meer de vastgoedwereld te behagen.
Regionale overheden waren wel zo slim om nieuwe golfbanen in de administratie niet weg te schrijven als golfbanen, schrijft de Amerikaanse Azië-expert Dan Washburn op CNN. Zo werd een grote golfbaan officieel verantwoord onder het kopje 'ecologische restauratie'.
Jarenlang gebeurde er weinig met de illegale aanleg van golfbanen, maar met het aantreden van de nieuwe hoogste leider, Xi Jinping, waait er een andere wind. Xi heeft sinds 2013 een reeks anti-corruptiecampagnes gelanceerd die delen van de Communistische Partij raken. Die campagnes zijn nu ook verlegd naar golfbanen en vermeend corrupte partijbonzen die zich met het spelletje inlaten.
In maart kondigde Beijing aan 66 illegale golfbanen - zo'n 10 procent van alle banen in China - te sluiten. Er werd bovendien een topambtenaar van het ministerie van Economische Zaken opgepakt omdat hij golf zou hebben gespeeld.
Het zal nog wel een flinke klus worden om alle illegale banen te sluiten: twee derde van de circa 600 golfbanen in China zou illegaal zijn aangelegd.
De boodschap lijkt intussen wel te zijn aangekomen: op sommige banen die nog in aanbouw waren, zijn plotseling duizenden bomen geplant, aldus CNN.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl