China zet in hoog tempo windmolens en parken met zonnepanelen neer. De uitbreiding van de capaciteit van duurzame energie betekent echter niet dat zonnepanelen en wind een bijzonder grote rol spelen bij de opwekking van stroom. Ook zorgt dit op korte termijn niet voor een daling van de CO2-uitstoot van China.

China heeft zijn doel voor duurzame energie zes jaar eerder bereikt dan gepland. Het land voegde in juli 25 gigawatt aan windturbines en zonnepanelen toe, waarmee de totale capaciteit uitkomt op 1206 gigawatt, meldde de National Energy Administration (NEA), die verantwoordelijk is voor het energiebeleid in China. De Chinese president Xi Jinping stelde in december 2020 het doel om tegen 2030 minstens 1200 gigawatt op te wekken uit duurzame energiebronnen.

China geeft tot nu toe meer dan de rest van de wereld uit aan duurzame energie en heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk records gebroken met de installatie van windturbines en zonnepanelen.

Toch hebben zonne- en windenergie dit jaar tot nu toe slechts 14 procent van de elektriciteit in China opgewekt. China is voor het grootste deel van zijn energievoorziening afhankelijk van kolencentrales en is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld.

China ziet pas in 2030 piek bij CO2-uitstoot

China wil de groei van vervuilende kolencentrales wel verminderen. Eerder deze week meldde het Centrum voor Onderzoek naar Energie en Schone Lucht (CREA) dat het land in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk minder vergunningen heeft verstrekt voor de bouw van nieuwe kolencentrales.

De Chinese regering verwacht dat de CO2-uitstoot van het land in 2030 een piek zal bereiken om daarna af te nemen en dat het land in 2060 klimaatneutraal zal zijn.

In 2023 kwam de mondiale CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen op het hoogste niveau ooit uit, te weten 37,2 miljard ton. Zowel in China als India groeide de CO2-uitstoot, waardoor lagere emissies in Europa en de VS teniet werden gedaan.

China stootte afgelopen jaar 12,6 miljard ton CO2 uit. Daarmee is het land goed voor ongeveer een derde van de mondiale CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen.

LEES OOK: Duurzame mobiliteit in Nederland? Daar zijn 49.000 extra werknemers voor nodig