• China kan de controle krijgen over Taiwan zonder over te gaan tot een invasie, schrijft de Amerikaanse denktank CSIS in een rapport.
  • Volgens het rapport kan China de in zijn ogen afvallige provincie in “quarantaine” plaatsen om controle te krijgen over Taiwan.
  • Dit komt erop neer dat China de controle van de wateren rond Taiwan overneemt en bepaalt of schapen toegang krijgen tot het eiland.
  • Lees ook: China doet legeroefeningen bij Taiwan om kans op succesvolle invasie te testen

China kan de controle krijgen over Taiwan zonder over te gaan tot een invasie, schrijft de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) in een nieuw rapport.

China ziet Taiwan als afvallige provincie waar het uiteindelijk weer de controle over wil krijgen, maar Taiwan ziet zichzelf niet als onderdeel van de Volksrepubliek China. Het land heeft een eigen regering en grondwet en een president die vóór onafhankelijkheid is.

Hoewel China niet heeft uitgesloten geweld te gebruiken tegen Taiwan, hoeft het daar volgens de denktank niet per se militaire middelen voor te gebruiken.

China kan een gehele of gedeeltelijk “quarantaine-zone” instellen rond Taiwan, waarbij China de controle over de wateren rond het eiland overneemt. Daarmee kan de Chinese kustwacht de toegang van schepen tot de havens van Taiwan beperken.

Dat betekent niet dat Taiwan helemaal afgesneden wordt van de rest van de wereld, maar "het geeft China wel controle over het eiland doordat het voorwaarden kan stellen voor het in- en uitgaande (handels)verkeer", aldus het rapport.

"China wil andere landen en buitenlandse bedrijven dwingen zich aan zijn voorwaarden te conformeren. Als buitenlandse actoren de quarantaine grotendeels naleven, dan versterkt dat het verhaal van China dat het controle heeft over Taiwan en ondermijnt dit de claims inzake soevereniteit van de regering van Taiwan", aldus het rapport.

China kan controle nemen over wateren rond Taiwan

De Chinese kustwacht en maritieme veiligheidsdienst zullen een quarantaine waarschijnlijk handhaven door te patrouilleren in de wateren rond het eiland en elk schip tegen te houden dat mogelijk de voorwaarden van de quarantaine schendt.

Zij zouden daarbij indirect gesteund kunnen worden door het Chinese leger om "Taiwan te intimideren, interventie van buiten af te schrikken en te zorgen voor cruciale inlichtingen en surveillance", staat er in het rapport.

Vorige maand verscheen al een rapport van experts van het American Enterprise Institute en het Institute for the Study of War, waarin werd ingegaan op een mogelijke Chinese "intimidatiecampagne" om controle te krijgen over Taiwan.

Onderzoeker Sidharth Kaushal van het Royal United Services Institute plaatst wel enkele kanttekeningen tegenover de tv=zender CNN: "Uit de geschiedenis blijkt dat zelfs hele stevige blokkades maar beperkte invloed kunnen uitoefenen en een halfslachtige quarantaine zou waarschijnlijk vooral zorgen voor meer vastberadenheid aan Taiwanese kant."

Foto: Feng Hao/PLA/China Military/Anadolu via Getty Images

Waarom China toch baat kan hebben bij een quarantaine

Een quarantaine-tactiek kan om meerdere redenen aantrekkelijk zijn voor China, schrijft het CSIS.

Ten eerste zal een "quarantaine" anders dan een invasie of door militairen afgedwongen blokkade "niet worden gezien als een oorlogsdaad". Volgens het CSIS-rapport is zo'n actie ook "makkelijker om weer in te trekken" en "is het niet nodig de Straat van Taiwan af te sluiten".

Onder de Taiwan Relations Act zijn de VS verplicht ervoor te zorgen dat Taiwan over de middelen beschikt om zichzelf te kunnen verdedigen, maar er is geen bepaling over het sturen van Amerikaanse troepen in het geval van een invasie. Niettemin heeft president Joe Biden in 2022 gezegd dat Amerikaanse troepen Taiwan zullen verdedigen als China overgaat tot een invasie.

"Een door niet-militaire diensten afgedwongen quarantainezone zal interventie van een derde partij flink compliceren", staat in het CSIS-rapport.

De spanningen tussen China en Taiwan lopen met de dag op

De relatie tussen Taiwan en China staat op scherp. Tijdens een conferentie in Singapore eerder deze maand zei de Chinese minister van Defensie Dong Jun dat het idee van "een vreedzame hereniging" met Taiwan "ondergraven" wordt door Taiwanese separatisten en externe machten.

"We zijn vastberaden om actie te ondernemen tegen onafhankelijkheid van Taiwan en zullen ervoor zorgen dat een dergelijk complot nooit zal slagen", zei hij.

In april vorig jaar zei de Chinese leider Xi Jinping in een persverklaring dat Taiwan tot de "kern" van de Chinese belangen behoort. "Als iemand verwacht dat China compromissen zal sluiten en zal toegeven in de Taiwanese kwestie, dan is dat een utopie en zal diegene zichzelf in de voet schieten."

Beijing blijft ook militaire oefeningen houden rond het eiland. In mei hield China de tweedaagse oefening "Joint Sword" met volgens Chinese staatsmedia "gezamenlijke patrouilles van de marine en luchtmacht, het verkrijgen van controle over het slagveld en precisieaanvallen op cruciale doelen."

De Chinese strijdkrachten hebben met "het opvoeren van het tempo van deze grootschalige oefeningen een begin gemaakt met wat in feite een blokkade is", zei Tom Shugart, voormalig Amerikaans marine-officier en onderzoeker bij de denktank New American Security onlangs tegen Business Insider.

Volgens Shugart toonden de oefeningen van mei aan dat de Chinese vloot "heel goed in staat is" een blokkade of quarantaine rond Taiwan af te dwingen.

LEES OOK: China bouwde wijk met residentie van president van Taiwan na als militair oefenterrein – bekijk de satellietfoto’s