• China kan de komende zes maanden de controle krijgen over de meest kwetsbare eilandjes van Taiwan, waarschuwen militaire analisten.
  • De eilandjes kunnen met een korte militaire campagne onder controle komen van Beijing.
  • Taiwan is voor zijn verdediging sterk afhankelijk van militaire steun van de VS en andere bondgenoten.
  • Lees ook: Zo kan China zonder invasie de controle krijgen over Taiwan

Het recente, agressieve optreden van China rond een aantal kwetsbare eilandjes in de buurt van Taiwan laat volgens militaire analisten zien hoe Beijing die eilandjes in een periode van zes maanden onder controle kan krijgen.

De grote vraag is hoe de VS en andere bondgenoten zouden reageren op zo’n militaire campagne, want hun steun is cruciaal voor Taiwan om weerstand te kunnen blijven bieden aan China.

In een nieuw gezamenlijk rapport van twee Amerikaanse denktanks The Institute for the Study of War en The American Enterprise Institute wordt uiteengezet hoe een Chinese poging om de Taiwanese Kinmen-eilanden te veroveren eruit kan komen te zien.

Het rapport neemt de acties van de Chinese kustwacht in de afgelopen maanden onder de loep en constateert dat China de acties zou kunnen opvoeren en binnen een half jaar de controle over de eilandengroep kan veilig stellen.

Eerder dit jaar koos de Taiwanese bevolking de politieke leider van de Democratische Progressieve Partij tot president. Dat was een historische keuze die liet zien hoe groot de zorgen zijn onder kiezers over de Chinese vijandigheid en het behouden van de autonomie van Taiwan.

De overwinning van Lai Ching-te was de slechtst denkbare uitkomst voor China. De nieuwe president wordt door Beijing afgeschilderd als een separatist en China nam na zijn zege een aantal strafmaatregelen tegen Taiwan.

Grootschalige militaire oefening van het Chinese Volksbevrijdingsleger rond Taiwan. Foto: Gui Xinhua/PLA/China Military/Anadolu via Getty Images.

De meest opvallende strafmaatregel is volgens het rapport de poging van China om de controle van Taiwan over de afgelegen eilandengroep "uit te hollen". China is hiermee overgeschakeld van "de facto erkenning van de Taiwanese jurisdictie over de wateren rond Kinmen en Matsu" naar "het ontkennen van de Taiwanese claim op die gebieden."

Tijdens de militaire oefeningen gaf China aan "zijn recht op het uitvoeren van militaire patrouilles" in Taiwanese wateren uit te oefenen.

Kinmen en Matsu zijn twee kwetsbare eilandjes heel dichtbij het vasteland van China. In de afgelopen maanden is de Chinese kustwacht, heel actief rond die eilandjes. Vooral in mei tijdens de inauguratie van Lai was dat het geval en later in juni tijdens een grote militaire oefening rond Taiwan.

De situatie kan verder escaleren als de Chinese kustwacht een "quarantaine-zone" rond Kinmen gaat instellen om wapenleveranties en de levering van andere goederen aan de eilanden te voorkomen.

In dat geval kan China "alle Taiwanese schepen gaan doorzoeken om veronderstelde smokkelwaar in beslag te nemen en 'separatisten' te arresteren", aldus de analyse van de Amerikaanse denktanks. Met zo'n quarantaine zullen de meeste civiele schepen na een inspectie nog altijd doorgang krijgen, maar zullen de meeste schepen van de Taiwanese overheid geblokkeerd worden."

Een volledige blokkade wordt als oorlogsdaad beschouwd, maar een quarantaine zoals de VS instelde tijdens de rakettencrisis rond Cuba niet, omdat alleen het vervoer van bepaalde goederen aan banden wordt gelegd.

De grens tussen een blokkade en een quarantaine is niet heel duidelijk. In het geval van China en Taiwan komt dit waarschijnlijk neer op het 'framen' van informatie over Chinese acties.

Taiwanese M109-speedboten tijdens een militaire oefening bij Kaohsiung. Foto: Annabelle Chih/Getty Images.

China kan volhouden dat het om een quarantaine gaat, door de acties te betitelen als het voorkomen van wapenleveranties en de levering van smokkelwaar. Met zo'n quarantaine kan China de toegang tot Kinmen en/of Matsu en de communicatie en verbinding met de rest van Taiwan effectief afsnijden. Daarmee raken de eilandjes geïsoleerd en bezwijken ze mogelijk onder de druk om onder controle van Beijing te komen.

Het misschien wel grootste probleem daarbij is dat de VS en diens bondgenoten in een grijs gebied terechtkomen, waarin het moeilijk is een gepaste reactie te bepalen. Op korte termijn kan dat vanwege de binnenlandse Amerikaanse politiek nog ingewikkelder worden.

De opstellers van het rapport vinden dat de VS meer defensieve toezeggingen moeten doen aan Taiwan. In het geval van een poging tot quarantaine of een geslaagde quarantaine zullen de VS "meer troepen moeten inzetten rond Taiwan, meer wapens moeten gaan leveren en samen kustpatrouilles moeten gaan uitvoeren om de afgelegen eilanden te helpen beschermen".

De VS zal dan in netelige situatie belanden, want er zal terwijl Taiwan gesteund wordt wel een werkbare relatie met China onderhouden moeten worden. Een mislukking bij het verdedigen van Taiwan kan ook grote implicaties hebben voor andere bondgenootschappen.

"Als de VS niet in staat is om effectief te reageren op een dergelijke crisis, zal dat uiterst negatieve gevolgen hebben voor het vertrouwen van bondgenoten als Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen, die schuilen onder de defensieve paraplu van de VS", schrijven de auteurs van het rapport.

LEES OOK: China bouwde wijk met residentie van president van Taiwan na als militair oefenterrein – bekijk de satellietfoto’s