- China werkt aan een nieuw gevechtsvliegtuig voor z’n groeiende vloot vliegdekschepen.
- De hoofdontwerper van de huidige straaljager voor vliegdekschepen vertelde deze week dat het vliegtuig dit jaar onthuld kan worden.
- Er wordt al langer gespeculeerd over China’s volgende generatie gevechtsvliegtuigen, waarmee het in potentie meer macht kan uitoefenen.
China werkt aan een nieuwe generatie straaljager die volgend jaar onthuld zou kunnen worden, zei de hoofdontwerper van China’s huidige gevechtsvliegtuig deze week op de luchtshow van Zhuhai.
“Zodra hij klaar is, zal je hem te zien krijgen. Maak je geen zorgen, wacht maar af. Hij zal er binnenkort zijn”, vertelde Sun Cong, hoofdontwerper van het J-15 gevechtsvliegtuig, tijdens een persconferentie. De J-15 bewapent China’s vliegdekschepen Liaoning en Shandong.
“Je krijgt hem waarschijnlijk dit jaar of eind dit jaar te zien”, zei Sun in een videoclip van de persbriefing die werd verspreid op het Chinese sociale netwerk Weibo, via het militaire nieuwskanaal van staatsomroep CCTV. Het staatsbedrijf Aviation Industry Corporation of China deelde de video op sociale media met de korte mededeling dat het vliegtuig nog dit jaar zal worden onthuld.
China’s huidige vliegdekschipjager voldoet nog, maar er wordt al langer gespeculeerd over de aanschaf van een vijfde generatie gevechtsvliegtuig door de Chinese marine. Een vliegtuig dat strookt met de ambitie die het land aan de dag legt met zijn groeiende vloot vliegdekschepen.
De marine van het Chinese Volksbevrijdingsleger (People's Liberation Army Navy - PLAN) heeft twee vliegdekschepen: de Liaoning en de Shandong. Het eerste schip is gebouwd op basis van de omgebouwde romp van een ouder Sovjetschip. Het andere is eigenlijk een in China gebouwde kopie van het eerst schip, met enkele upgrades en verbeteringen.
Een derde vliegdekschip, Type 003 genoemd, is in de maak en verbetert naar verwachting "China's zeemachtcapaciteiten aanzienlijk." Dit blijkt uit een een analyse van satellietbeelden van het schip door drie deskundigen van het Center for Strategic and International Studies.
"Wanneer de Type 003 uiteindelijk in gebruik wordt genomen, zal het een enorme aanwinst zijn voor de Chinese marine. Het zal haar in staat stellen haar macht doeltreffender uit te oefenen", schreven de deskundigen in juni. In het artikel werden beelden getoond van de bouw van het vliegdekschip op de Jiangnan-scheepswerf in Shanghai.
Het nieuwe vliegdekschip heeft naar verwachting katapulten waarmee een grotere variëteit aan vliegtuigen efficiënter en effectiever kunnen worden gelanceerd dan met de schans van zijn voorgangers. Het schip zal vermoedelijk ook een groter vliegdek hebben dan de andere twee schepen, naast een aantal andere verbeteringen. De Type 003 wordt naar verwachting China's eerste moderne vliegdekschip.
De vliegdekschepen zijn blijkbaar niet het enige terrein waarop China een significante, technologische sprong voorwaarts hoopt te maken.
Net zoals de twee vliegdekschepen van China gebaseerd zijn op oudere Russische varianten, is de huidige J-15 straaljager naar verluidt gebaseerd op een onvoltooid prototype van de Sukhoi Su-33 vliegdekschipjager van de Russische marine.
Deze toestellen van de vierde generatie worden over het algemeen geschikt geacht, maar een vijfde generatie gevechtsvliegtuig is doorgaans voorzien van stealth-technologie, die het toestel minder zichtbaar tot onzichtbaar maakt voor detectiemethoden als radar, infrarood en sonar. Dit zou in potentie China's vermogen vergroten om macht uit te oefenen met zijn vliegdekschipvloot.
Chinese media schreven over speculatie dat China's volgende vliegdekschipjager gebaseerd zou kunnen zijn op de J-31 (FC-31) van de vijfde generatie. Dit stealth-vliegtuig vloog voor het eerst in 2012 en werd oorspronkelijk op de markt gebracht voor de export, voordat het project werd gereviseerd. De J-31 gold als tegenhanger van de F-35 van vliegtuigbouwer Lockheed Martin, ook bekend als Joint Strike Fighter (JSF).
De speculaties werden afgelopen juni aangewakkerd toen op sociale media beelden opdoken van wat een stealth-vliegtuig leek te zijn. Dit toestel had een soortgelijk ontwerp als de FC-31 en stond op een op het land nagebouwd vliegdekschip in Wuhan.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het Chinese leger de grootste zeemacht ter wereld. Maar de Amerikaanse marine, China's grootste rivaal op maritiem gebied, is krachtiger en heeft het grootste aantal vliegdekschepen. De vloot bestaat uit 11 door kernenergie aangedreven vliegdekschepen.
Op dit moment vallen vrijwel alle Amerikaanse vliegdekschepen in de 'Nimitz'-klasse, maar daar komt binnenkort verandering in. De marine werkt aan nieuwe 'Ford'-klasse schepen die zijn voorzien van een reeks nieuwe technologieën. Het eerste nieuwe schip wordt naar verwachting volgend jaar in gebruik genomen.
Daarnaast begon de Amerikaanse marine ook met het inzetten van F-35C Lightning II Joint Strike Fighters op vliegdekschepen van de vijfde generatie. Het eerste Amerikaanse vliegdekschip dat met F-35's is uitgerust, vertrok in augustus uit San Diego en voer deze maand door de Zuid-Chinese Zee.
Lees meer over defensie:
- EU en VS gaan toch praten over handelsrelatie, ondanks Franse woede over Amerikaanse deal met Australië over onderzeeërs
- Rusland werkt naar verluidt aan een nieuw doomsday-vliegtuig: een vliegend commandocentrum voor een kernoorlog
- Dit is de Samsung Galaxy S20 Tactical Edition, een robuuste smartphone voor militair gebruik