Nieuwe dalingen op beurzen in Azië en Europa maandag, in navolging van verliezen op Wall Street vrijdag. De Japanse beurs verloor maandagochtend 1 procent, terwijl de AEX-index in Amsterdam afstevende op een lagere opening. Beleggers zijn onder meer bezorgd over China’s antwoord op de handelsoorlog van Donald Trump.
De onrust op financiële markten is ook zichtbaar in de beweging van de goudprijs. Die is gestegen naar het hoogste niveau in twee maanden en noteerde maandagochtend op 1.312 dollar per troy ounce. Hiermee doet goud zijn reputatie eer aan als ‘veilige haven‘ op het moment dat beleggers zich terugtrekken uit aandelen.
De vlucht naar veiligheid is ook te zien op obligatiemarkten, waar koersen van veilig geachte staatsleningen zijn gestegen. Dit heeft er onder meer toe geleid dat marktrente van de Nederlandse 10-jarige staatslening negatief is geworden.
China klaar voor hard economisch conflict
De afgelopen drie dagen heeft China een eigen ‘zwarte lijst’ aangekondigd van buitenlandse bedrijven die met handelsrestricties te maken kunnen krijgen. Daarnaast heeft China zich harder opgesteld in de onderhandelingen met de VS over een handelsakkoord. Bovendien heeft het Chinese leger laten weten militaire actie te overwegen als andere landen zich te veel bemoeien met Taiwan.
“De serie acties van afgelopen weekend betekenen dat de ‘Grote Mars’ is begonnen”, schrijven analisten van ING in een reactie. “We nemen dit serieus. Het betekent dat de handelsoorlog niet alleen een techoorlog is geworden maar een brede economische oorlog.”
De analisten van ING spreken van de Lange Mars van Xi, in een verwijzing naar de ambities van de huidige Chinese president Xi Jinping om van China een technologische wereldmacht te maken.
De vader van Xi was één een medestrijders van Mao Zedong, de grondlegger van de Chinese Volksrepubliek die in de jaren 1930 een beslissende strategische verplaatsing doorvoerde van 130.000 Chinese Communisten tijdens de burgeroorlog met de nationalisten. In de communistisch mythologie is deze manoeuvre van Mao bekend geworden als De Lange Mars.
Amerikaans pakjesbedrijf Fedex aangepakt door China
Een voorproefje van de verharding van het economische conflict tussen de VS en China kwam zondag aan het licht. De Chinese autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de Amerikaanse pakketbezorger FedEx.
Volgens Beijing heeft het bedrijf de ''legitieme rechten en belangen'' van Chinese klanten ondermijnd door Chinese pakketten niet bij de juiste afnemers te leveren. Met de beschuldigingen tegen FedEx voeren de Chinezen de handelsstrijd met de Verenigde Staten verder op.
Volgens staatspersbureau Xinhua gaat het om pakketjes van het Chinese technologieconcern Huawei die verkeerd geleverd waren door FedEx. Peking dreigt nu FedEx op een lijst van zogenoemde ''onbetrouwbare buitenlandse bedrijven'' te zetten omdat de belangen van Chinese ondernemingen zijn geschaad. Daarmee zou China wraak kunnen nemen voor de plaatsing van Huawei op de zwarte lijst van Washington.
FedEx gaf aan mee te werken met het onderzoek door de Chinese autoriteiten naar de verkeerde leveringen en zei de relatie met Huawei en al zijn Chinese klanten erg belangrijk te vinden.
China liet verder weten dat de Amerikanen volledig schuld hebben aan het vastlopen van het handelsoverleg en dat de Amerikaanse strategie van maximale druk en escalatie van het handelsconflict de Chinezen niet zal dwingen tot concessies. Viceminister van handel Wang Shouwen stelde dat verdere besprekingen alleen kunnen plaatsvinden op basis van wederzijds respect, gelijkheid en oprechtheid.