- China houdt de inzet van hypersonische raketten door Rusland in de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten.
- Beijing hoopt erachter te komen of zijn eigen bliksemsnelle raketten het kunnen winnen van Amerikaanse luchtafweersystemen.
- De matige prestaties van de Russische Kinzhal-raket roepen echter twijfel op of Rusland wel echt beschikt over hypersonische raketten.
- Lees ook: Het succes van Oekraïne met Patriot-systemen die ‘hypersonische’ Russische raket uitschakelen, levert ook voor NAVO-landen zeer waardevolle informatie op
De oorlog tussen Oekraïne en Rusland geeft westerse landen de kans om geavanceerde wapens te testen in een echte oorlogssituatie. Zo wordt het Amerikaanse Patriot-luchtafweersysteem door Oekraïne ingezet tegen de Russische, hypersonische Kinzhal-raket.
Chinese defensiemagazines hebben uitgebreid geschreven over de Russische raket. China is zeer geïnteresseerd in de prestaties van de Kinzhal-raket om een specifieke reden: Beijing hoopt dat zijn eigen hypersonische raket, de Dongfeng, een gamechanger zal zijn in een eventuele oorlog met de Verenigde Staten. Daarom wil het graag weten hoe de Russische variant presteert.
Moskou prees de Kinzhal aan als een “onstuitbaar” hypersonisch wapen, maar volgens het Westen wordt de raket gedwarsboomd door Patriot-systemen.
"Er is steeds meer bewijs dat aantoont dat wat de VS en Oekraïne over deze kwestie zeggen, waar is", schreef de Chinese defensieanalist Yin Jie in november in het militaire tijdschrift Ordnance Industry Science and Technology.
Hoewel dergelijke tijdschriften niet per se de standpunten of informatie van de Chinese overheid verkondigen, moeten ze wel worden goedgekeurd door Beijing.
Yin was erg kritisch op de Russische inzet van de raket en schreef dat het "onwaarschijnlijk is dat de raket een significante impact zal hebben" op het slagveld.
Dat staat in schril contrast met hoe Rusland, een bondgenoot van China, het wapen heeft aangeprezen. De raket zou cruciaal zijn bij het verslaan van Oekraïne
'De Kinzhal is op z'n best een marginale hypersonische raket'
De Chinese analist beschreef verschillende manieren waarop Rusland zijn eigen raket heeft ondermijnd, van de manier waarop de Kinzhal wordt afgevuurd tot de beschikbaarheid ervan. De Kinzhal, zo concludeerde de analist, is gewoon niet wat Moskou claimt.
Yin ziet de Kinzhal als de opvolger van de Russische Iskander-raket. Die laatste is volgens haar het resultaat van een "kort, overhaast project".
De wendbaarheid van de Kinzhal, schreef ze, "is niet te vergelijken met die van een echte hypersonische raket". De ballistische baan maakt de Kinzhal ook vatbaar voor verdedigingssystemen zoals de Patriot, aldus Yin.
Een vergelijkbare mening wordt verkondigd in een analyse gepubliceerd door het prominente in Beijing gevestigde defensie- en wetenschapsblad Military Arms. Volgens analisten van dit blad is de Kinzhal op z'n best een "marginale hypersonische raket".
"Hoewel Rusland de 'Dagger' een hypersonische raket noemt, geloven analisten van andere landen over het algemeen dat de raket eigenlijk een aangepaste versie is van de tactische, ballistische Iskander-raket voor de korte afstand", luidt de Chinese analyse.
Westerse experts zijn ook van mening dat het geen echte hypersonische raket is. Hoewel de Kinzhal een snelheid van meer dan mach 5, vijf keer de snelheid van het geluid, kan aantikken, kan hij bijvoorbeeld niet effectief manoeuvreren bij dergelijke snelheden.
'Rusland kan maar 4 Kinzhals per maand produceren'
Volgens de Chinese analist Yin stelt de Kinzhal niet alleen teleur vanwege technische gebreken. Rusland zou er ook voor kiezen om de raketten alleen nog maar vanaf zijn Su-34-straaljagers buiten het bereik van de luchtafweersystemen in Oekraïne af te vuren.
Voorheen vuurde ook de Mig-31-straaljager de raketten af. De Su-34 is eigenlijk te traag om de Kinzhal met een optimale snelheid richting Oekraïne te schieten, aldus Yin.
De analist bekritiseert ook het Russische satellietsysteem dat de raketten moet geleiden. Het land zou niet genoeg ruimteschotels hebben voor precieze aanvallen.
Ook zou Moskou gewoon niet genoeg Kinzhals hebben. Westerse sancties belemmeren het vermogen van Rusland om de wapens snel te produceren, wat het gebruik van de raketten beperkt, schrijft de analist.
"De Dagger werd niet in grote hoeveelheden geproduceerd. Na anderhalf jaar oorlog zijn er misschien nog maar heel weinig op voorraad", aldus Yin. "Ze kunnen alleen worden gebruikt om strategische locaties aan te vallen."
Dat sluit weer aan bij een rapport van de gerenommeerde Amerikaanse denktank Institute for the Study of War. Eind vorig jaar citeerde deze denktank Oekraïense inlichtingendiensten die zeiden dat Rusland slechts zo'n vier Kinzhals per maand kan produceren.
China volgt de oorlog in Oekraïne op de voet
"Ik denk dat China hier duidelijk van kan leren dat het enorme wapenvoorraden nodig heeft", zegt directeur Azië Lyle Goldstein van de in Washington gevestigde denktank Defense Priorities tegen Business Insider.
Goldstein heeft samen met analist Nathan Waechter van de denktank RAND onderzoek gedaan naar de Chinese berichtgeving over de Kinzhal. Ze kwamen tientallen artikelen tegen, wat erop wijst dat Beijing erg geïnteresseerd is in de prestaties van de raket. "Het laat zien dat China deze oorlog zeer nauwlettend in de gaten houdt", zegt Goldstein.