In China komt er elke vijf dagen een nieuwe miljardair bij, blijkt uit cijfers van zakenbank UBS en consultant PriceWaterhouseCoopers.
Het totale vermogen van alle miljardairs wereldwijd groeide in 2016 met zeventien procent naar omgerekend ruim vijfduizend miljardair euro.
Opvallend: ruim driekwart van alle nieuwe miljardairs is afkomstig uit India en China. Sterker: met 67 nieuwe miljardairs in 2016 kreeg China er elke vijf dagen een nieuwe miljardair bij.
Chinese welvaart
De onderzoekers merken ook op dat de VS voor het eerst in de geschiedenis niet meer de meeste miljardairs ter wereld levert: Azië heeft met 637 stuks meer miljardairs dan de VS.
Er zijn nog wel relatief meer miljardairs in de VS, maar ook dat cijfer zal binnen vier jaar hoger zijn in Azië. Europa heeft met 342 een stuk minder gecumuleerd vermogen met amper nieuwe aanwas in 2016.
Wat maakt de Chinezen zo snel rijk? Volgens de onderzoekers is het een combinatie van geopolitieke stabiliteit, stijgende vastgoed - en grondstofprijzen, investeringen in infrastructuur en een sterk groeiende middenklasse, die de welvaart voor een groeiende groep Chinese ondernemers een enorme 'boost' geven.
De belangrijkste oorzaak van de toegenomen welvaart in Azië is de snelle adaptatie van (nieuwe) technologie, aldus John Matthews, mede-auteur van het rapport. In een interview met Business Insider zei Matthews dat Aziatische landen veel beter zijn in het implementeren en integreren van nieuwe technologie. Technologie die vaak Amerikaanse makelij is.
Aziaten zuigen nieuwe technologie op
Matthews: "Apps als Venmo en PayPal zijn Amerikaanse finance apps, maar slaan veel meer aan in de Aziatische landen dan in de VS. In China gebruiken ze geen cash of creditcards, maar gebruiken ze apps voor betalingen."
Matthews maakt nog wel een relativerende opmerking: het vermogen in Azië schommelt meer dan in de VS, omdat men meer afhankelijk is van de waarde van beursgenoteerde bedrijven.
Matthews: "Miljardairs in Azië kunnen binnen een dag weer miljardair af zijn. In de VS is slechts veertig procent van de miljardairs afhankelijk van de waarde van beursgenoteerde bedrijven. In Azië ligt dat percentage op zeventig procent."
Foto: UBS/PwC