- China probeert de laatste weken stap voor stap de strenge lockdownmaatregelen te versoepelen.
- In veel provincies waar geen nieuwe coronagevallen meer werden gemeld zijn winkels, cafés en toeristische attracties weer opengegaan.
- Maar omdat er toch weer nieuwe besmettingen worden geconstateerd is die heropening op verschillende plekken snel weer teruggedraaid.
In de afgelopen twee weken hebben Chinese autoriteiten langzaam delen van de lockdown teruggedraaid, die sinds 23 januari bijna een miljard mensen heeft getroffen.
Tijdens de piek van de uitbraak van het coronavirus in China halverwege februari hadden zo’n 780 miljoen mensen, bijna de helft van de Chinese bevolking, te maken met uitgaansbeperkingen.
De maatregelen worden nu onder toeziend oog van de rest van de wereld langzaam versoepeld, maar de terugkeer naar de normale situatie verloopt met horten en stoten.
In heel het land gingen winkels, restaurants, het openbaar vervoer, bioscopen en toeristische attracties voorzichtig weer hopen. Maar kort daarna moest op meerdere plekken uit angst voor een tweede besmettingsgolf toch weer een strengere lockdown worden ingevoerd.
In de stad Jinzhou in de provincie Liaoning openden veel horecazaken onlangs weer de deuren, maar volgens The Guardian heeft het stadsbestuur clubs, karaokebars en cafés nu toch weer gedwongen dicht te gaan.
Op woensdag moesten de 640.000 inwoners van de regio Jia opnieuw in lockdown toen er een tweede golf van coronabesmettingen werd vastgesteld. Jia grenst aan de provincie Hubei, het voormalige epicentrum van het coronavirus.
Huizenblokken werden weer afgesloten, het verkeer werd aan banden gelegd en er werden weer temperatuurcontroles gedaan, meldt Reuters.
Op 25 maart waren alle inwoners van de provincie Hubei, met uitzondering van die uit Wuhan, weer vrij om te reizen. Maar de politie van buurprovincie Jiangxi probeerde mensen toch tegen te houden en kreeg daar onenigheid over met de politie van Hubei.
In de stad Xianning moesten mensen die na 60 dagen lockdown weg wilden getest worden op het coronavirus om toestemming te krijgen voor hun reis. Maar volgens Reuters kon dat niet, omdat de test niet beschikbaar was in het grootste ziekenhuis van de stad.
Rond 20 maart heropenden zo'n 600 bioscopen door heel China de deuren weer, maar een week later moesten ze na een decreet van het Chinese Filmbureau toch weer dicht.
Op 28 maart mochten inwoners van Wuhan, waar het virus zijn oorsprong vond, weer vrij bewegen zolang ze de stad maar niet zouden verlaten.
Maar vijf dagen later zei een vertegenwoordiger van de Communistische Partij dat ze hun huis toch niet mochten verlaten zonder goede reden.
De reisbeperkingen van en naar Wuhan worden volgens planning op 8 april opgeheven.
Die golf van nieuwe sluitingen lijkt erop te wijzen dat China zich heel bewust is dat het te vroeg opheffen van lockdowns kan leiden tot een nieuwe uitbraak van het coronavirus.
China, Zuid-Korea en Taiwan hebben allemaal te maken met nieuwe coronagevallen van mensen uit het buitenland.
China had eind maart elke dag tientallen gevallen van mensen, vooral studenten, die uit de VS en Europa terugkwamen en besmet bleken, terwijl zich toen nauwelijks nieuwe binnenlandse besmettingen voordeden. Vanaf 28 maart mogen buitenlanders China niet meer in.
Sommige epidemiologen denken dat lockdowns alleen maar zorgen voor enkele maanden uitstel van de piek van de uitbraak.
"Wat in Wuhan is gebeurd en wat later ook gebeurde in het noorden van Italië is niet de piek van de epidemie", zegt epidemioloog Ben Cowling van de Universiteit van Hongkong tegen Business Insider.
"Ze krijgen binnen een of twee maanden waarschijnlijk te maken met een tweede golf van besmettingen, dus de vraag is of ze dan weer helemaal dichtgaan."