- Er is een onderzoek ingesteld naar de Chinese minister van Defensie Dong Jun wegens mogelijke corruptie.
- Hij is daarmee de derde defensieminister op rij die in verband wordt gebracht met corruptie.
- De Chinese leider Xi Jinping heeft er vorig jaar maanden over gedaan om Dong te selecteren en te benoemen als minister.
- Lees ook: Corruptieschandaal in leger China: raketten zouden zijn gevuld met water in plaats van brandstof
Minder dan een jaar na zijn aantreden is er een onderzoek geopend naar de Chinese minister van Defensie wegens mogelijke corruptie, meldt The Financial Times. Minister Dong Jun kwam volgens Amerikaanse bronnen in beeld bij een breder onderzoek naar corruptie binnen het Volksbevrijdingsleger.
Dat maakt hem de derde minister van Defensie op rij waar onderzoek naar gedaan wordt. In september 2023 werd bekend dat er een onderzoek was ingesteld naar zijn voorganger Li Shangfu wegens mogelijke corruptie. Een maand later werd hij ontslagen. Li was, nadat hij in maart 2023 was benoemd door de Chinese leider Xi Jinping, pas zeven maanden minister.
Wei Fenghe, de defensieminister voor Li, zat bijna vijf jaar op zijn post. Zijn aanstelling vormde destijds een breuk met de traditie dat de minister van Defensie altijd voortkwam uit de grondtroepen van het Chinese leger. Hij was commandant van de raketmacht.
Wei en Li werden in juni allebei uit de Communistische Partij gezet en ontheven uit hun rang als generaal. Volgens Chinese staatsmedia vanwege het illegaal aannemen van giften en geld.
The Financial Times geeft geen details over het onderzoek naar Dong, de huidige minister van Defensie. Hij was onlangs nog in Laos voor een ontmoeting met zijn Aziatische collega's en haalde de voorpagina's omdat hij een ontmoeting weigerde met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.
Woordvoerder Mao Ning van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken doet de berichten over een onderzoek naar Dong af als geruchten. "Het najagen van wind en schaduwen, volgende vraag", zei ze woensdag tijdens een persconferentie.
Ook Reuters berichtte donderdag op eigen gezag over een onderzoek naar Dong. Volgens bronnen van het persbureau begon het onderzoek bij de strategische raketmacht van China en werd het later uitgebreid naar het leger en aanbestedingen.
Een maandenlang selectieproces
Opmerkelijk genoeg heeft de Chinese leider Xi Jinping er vorig jaar minstens twee maanden over gedaan om Dong te selecteren en benoemen als minister van Defensie, nadat Li officieel ontslagen was. En mogelijk zelfs bijna vier maanden, aangezien de voorganger van Dong in september 2023 uit de openbaarheid verdween en hij eind december 2023 werd aangesteld.
De Chinese minister van Defensie is niet de operationele bevelhebber van gevechtstroepen, maar heeft een diplomatieke rol en vertegenwoordigt het leger naar het volk toe.
De bevelhebbers van het leger zitten in de Centrale Militaire Commissie, een kleine groep ervaren leiders onder leiding van Xi. Dong maakte geen deel uit van die commissie, maar zijn voorgangers wel.
Xi heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in het moderniseren van het Chinese leger en veel nadruk gelegd op raketsystemen en de nucleaire capaciteit.
Tegelijkertijd heeft zijn jarenlange strijd tegen corruptie ook het leger bereikt en dat heeft al meer dan tien generaals van het Volksbevrijdingsleger hun functie gekost, net als meerdere leiders van de veelgeprezen raketmacht.
Die ontslagrondes hebben internationaal tot vraagtekens geleid over hoeveel vertrouwen Xi heeft in de militaire paraatheid van China, dat probeert gelijke tred te houden met de VS.