- Satellietfoto’s tonen dat China het Taiwanese presidentiële gebouw heeft nagebouwd als militair oefenterrein.
- Het is niet de eerste keer dat China dit doet en maakt duidelijk dat het land zich gedetailleerd voorbereidt op een militair conflict met Taiwan.
- China maakte eerder ook modelversies van Amerikaanse marineschepen voor schietoefeningen.
- Lees ook: China werkt naar verluidt aan militaire drone die zich in zwerm van 6 mini-drones kan opsplitsen om vijand te overweldigen
Ergens in een woestijngebied heeft China een belangrijk deel van de hoofdstad van Taiwan nagemaakt, als onderdeel van een militair trainingskamp. Het gaat om het stuk van Taipei waar zich het presidentiële kantoor en andere Taiwanese overheidsgebouwen bevinden. Dat blijkt uit deze week gepubliceerde satellietfoto’s.
Het is onduidelijk waarvoor het nagebouwde deel van de stad gebruikt wordt, maar duidelijk is wel waar de focus en de intenties van China liggen.
China is bezig met het versterken en moderniseren van haar leger en sluit het gebruik van geweld om Taiwan in te lijven niet uit.
Beelden van het trainingskamp, gelegen in de woestijn in de Alxa-prefectuur in het noordelijke deel van Binnen-Mongolië, verschenen eerder deze week op sociale media.
Joseph Wen, een Taiwanese defensie-analist, plaatste de satellietbeelden met een vergelijkende kaart van de locatie in Taipei afgelopen maandag op X.
Wen schreef dat, hoewel China eerder al presidentiële gebouwen op andere locaties had nagebouwd, deze replica ook veel van de kantoren in de nabij gelegen omgeving omvatten. Daarnaast zou dit complex zich bevinden op een terrein waar geoefend wordt met artillerie en luchtbombardementen.
Als je de satellietfoto met de kaarten vergelijkt, dan zie je dat ze redelijk goed overeenkomen. De ligging van de wegen en de kantoren in het oefenterrein liggen op een nagenoeg zelfde locatie als in Taipei.
Het stukje nagebouwde Taiwanese hoofdstad is alleen niet heel recent gemaakt. Uit satellietbeelden van Planet Labs blijkt dat het in december van 2022 al ligt, en mogelijk zelfs al langer.
Presidentiële kantoor van Taiwan in de Chinese woestijn
In 2014 en 2015 bleek op basis van satellietfoto's dat China andere replica's van het presidentiële kantoor van Taiwan had gemaakt in Zhurihe in Mongolië. Uit videobeelden bleek dat Chinese troepen hier in 2015 oefenden met aanvallen op het gebouw.
Toen journalisten afgelopen woensdag minister van defensie Chiu Kuo-chen van China vroegen waarom de replica van Taipei was aangelegd, antwoordde hij dat elk land faciliteiten en delen van andere landen kan namaken. Hij suggereerde daarnaast ook dat Taiwan soortgelijke militaire oefeningen met eigen replica's uitvoert.
Hoewel deze manier van trainen niet per se ongewoon is, toont het wel een bepaalde intentie.
China maakte eerder replica's van Amerikaanse vliegdekschepen en andere marineschepen op oefenterreinen. Deze werden vermoedelijk gebruikt om de effectiviteit van Chinese raketten te verbeteren.
Experts waarschuwen al langer over de rol die het groeiende arsenaal van China's 'Rocket Force' kan spelen in potentiële conflicten.
Zorgen over een Chinese invasie van Taiwan
De beelden van de replica in de Alxa-prefectuur wakkeren de zorgen aan over een mogelijke actie van China tegen Taiwan.
China voert al enige tijd oefeningen uit om zijn kracht op zee en in het luchtruim aan te tonen. Daarbij zijn er aanvaringen geweest met Filipijnse schepen en Amerikaanse vliegtuigen.
Afgelopen week stelde de Amerikaanse admiraal John Aquilino dat China de grootste militaire macht sinds de Tweede Wereldoorlog opbouwt. Volgens Aquilino is het land in 2027 klaar voor een invasie van Taiwan.
China zet druk op landen die banden hebben met Taiwan en vliegt het met enige regelmaat met straaljagers en bommenwerpers over het land om een reactie uit te lokken.
Als reactie op de Taiwanese verkiezingen die eerder dit jaar plaatsvonden, heeft China de druk verder opgevoerd.
Taiwan verkoos in januari Lai Ching-te van de Democratische Progressieve Partij (DPP) als de nieuwe president. Dat betekende een historistische overwinning voor de DPP, die al drie termijnen de macht heeft in het land. Tegelijk was het ook de slechtst denkbare uitkomst voor China.
Beijing zou de voorkeur hebben gegeven aan oppositiekandidaat Hou You-ih van de Kuomintang, die meer open staat voor het aanhalen van de banden tussen Taiwan en China. De DPP probeert daarentegen al sinds 2016 de status quo met Beijing te handhaven en de autonomie van Taiwan te behouden.