- China zou Rusland in de tweede helft van 2022 voorzien hebben van vuurwapens en andere goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, zo meldt nieuwssite Politico op basis van douanegegevens.
- Deze goederen, direct verscheept of via Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten, bevestigen vermoedens dat Beijing zich indirect mengt in het conflict in Oekraïne.
- In Brussel wordt gesproken over ‘consequenties’ en het Chinese staatsbezoek aan Rusland zal met argusogen bekeken worden.
- Lees ook: China importeert uranium uit Rusland: angst voor nieuwe nucleaire wapenwedloop neemt toe
Chinese bedrijven zouden vuurwapens en andere goederen, die zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, verscheept hebben naar Rusland. Dat nieuwssite meldt Politico op basis van douanegegevens van Import Genius.
De bevindgen blijken de zorgen van de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten te bevestigen dat China Moskou mogelijk militair wil ondersteunen.
Eerder deze maand waarschuwde de Duitse bondskanselier Olaf Schultz Beijing – in navolging van de Amerikaanse president Joe Biden – zich niet te mengen in het conflict. Dit zou “ernstige consequenties hebben” voor China. Al wilde hij en andere Europese leiders zich nog niet vastleggen aan het opleggen van sancties.
Jachtgeweren of militaire wapens?
Volgens Politico zou China North Industries Group Corporation Limited, een van de grootste staatsdefensiebedrijven, in juni 2022 zeker duizend geweren hebben geleverd aan het Russische bedrijf Tekhkrim. Die laatste levert onder andere goederen en diensten aan het Russische leger. Het zou gaan om vuurwapens van het CQ-A model, die veel lijken op de M-16 geweren die in gebruik zijn bij Amerikaanse strijdkrachten.
In de gegevens die Politico heeft ingezien, zijn deze wapens bestempeld als 'civiele jachtgeweren'. Maar, zo benadrukt de Amerikaanse nieuwssite, de CQ-A wordt ook gebruikt door paramilitaire politie-eenheden in China en militairen in de Filipijnen, Zuid-Soedan en Paraguay.
Ook zouden Russische bedrijven zeker twaalf leveringen van drone-onderdelen en twaalf ton aan kogelwerend materiaal hebben ontvangen. Dat laatste via een omweg in Turkije. Ook zouden de Verenigde Arabische Emiraten gebruikt worden om het spoor van deze leveranties te verdoezelen.
'Beijing moet dit goedgekeurd hebben'
De reacties op het nieuws van Politico uit Europa zijn daarom niet mals, blijkt in hun nieuwsbrief Brussels Playbook. "We mogen geen bondgenootschappen accepteren die gericht zijn tegen Europese veiligheid", laat de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis weten: "Dit mag niet zonder consequenties blijven".
Landbergis' Tsjechische evenknie Jan Lipavský laat weten "teleurgesteld te zijn" in China. Omdat het al langer "niet haar plichten nakomt in de VN Veiligheidsraad". Niemand, vervolgt hij, "zou de Russische agressor moeten ondersteunen - of dit nu politiek of materieel is".
Een anonieme bron binnen de Oost-Europese defensie-industrie laat Politico weten dat de Chinese leveringen aan Russische bedrijven zo klein als een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar benadrukt dat deze leveringen alleen maar doorgang hebben gevonden "omdat [Beijing] ze toeliet."
Vanuit Brussel en Washington zal dan ook met veel interesse gekeken worden naar het meerdaagse bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou volgende week maandag. Hier zal hij de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten en onder andere praten over het Chinese vredesplan om de oorlog in Oekraïne te beeïndigen.
Rusland lijdt grote verliezen
Deze leveranties zijn volgens Politico geen bewijs dat China bondgenoot Rusland specifiek militair ondersteunt in de oorlog tegen Oekraïne. Maar het is duidelijk dat deze niet eerder onthulde leveringen mogelijk gebruikt kunnen worden in het conflict, vanwege de zowel civiele als militaire aard. Zeker omdat Russische strijdkrachten kampen met grote verliezen van mankracht en materieel.
Met de Chinese steun aan Moskou kan de balans in het conflict verschuiven. Want ook Oekraïne kampt met dreigende tekorten. Volgens The New York Times verbruikt het leger duizenden artilleriegranaten per dag om de belegerde stad Bachmoet te verdedigen, een tempo dat bondgenoten met hun leveringen niet kunnen bijhouden. Bovendien zouden Russische inlichtingendiensten westerse wapenleveringen, zoals recentelijk in Polen, proberen te saboteren.
Bachmoet: niet strategisch, maar symbolisch
Hoewel Bachmoet na maanden van vechten veranderd is in een onleefbare en platgebombardeerde woestenij, blijven Oekraïense troepen vasthouden aan het oostelijke deel van de stad. Sinds de zomer zouden er al meer dan 30.000 Russische soldaten gesneuveld zijn. De regering van president Volodimir Zelenski ziet Bachmoet als de plek om voor eens en voor altijd het Russische Wagner-huurlingenleger van de kaart te vegen.
Ook voor Moskou is een overwinning in Bachmoet een politiek doel geworden. Als het hier na de gigantische geleden verliezen terugtrekt, dan ondermijnt het de publieke steun voor de oorlog en de moraal van de Russische strijdkrachten.
Westerse bondgenoten zien deze niet-strategische maar symbolische slag om Bachmoet, waar volgens de BBC ook dagelijks tientallen Oekraïense soldaten sneuvelen, als een verspilling van mankracht en munitie. Zeker met het oog op nieuwe Oekraïense offensieven later dit jaar.