China heeft bijna identieke kopieën gebouwd van andere plaatsen in de wereld. Het land heeft ongeveer 850 miljoen euro besteed aan een replica van Hallstatt, een historisch dorp in Oostenrijk.
Het eeuwenoude vissersdorp Tianjin is met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een klein Manhattan. Zo zijn er meer voorbeelden, waarbij ook Nederlandse stedenbouw is nagemaakt. En zelfs de Eiffeltoren.
Maak hieronder een virtuele reis door de Chinese wereld van namaaksteden.
Nabij de havenstad Tianjin ligt Florentia, een tot in de puntjes ontworpen winkelcentrum dat een Italiaans dorp moet voorstellen.
Het dorp beschikt over fonteinen, grachten en mozaïeken, en winkels van Italiaanse merken als Gucci en Prada. Het complex, gebouwd door een Italiaanse projectontwikkelaar, geeft bezoekers het gevoel in Italië te zijn.
In het centrum van de Chinese provincie Guangdong ligt een identieke kopie van Hallstatt, een historisch dorp in de Oostenrijkse Alpen.
China heeft zo'n 850 miljoen euro besteed om het charmante dorp, door UNESCO uitgeroepen tot wereldmonument in zijn geheel na te bouwen.
Enkele uren buiten Shanghai kun je een bezoek brengen aan Tianducheng, een namaak-Parijs met een replica van de Eiffeltoren van 108 meter hoog.
Hoewel Tianducheng ongeveer 10.000 mensen had moeten huisvesten, is het grotendeels onbewoond. Niettemin is het een volledig functionerende plaats die je kunt bezoeken en waar je kunt overnachten.
Tegenover Hongkong ligt Overseas Chinese Town East (OCT), een soort attractiepark voor ecotoerisme met een kunstmatig aangelegd meer en een compleet district dat is gebaseerd op het Zwitserse Interlaken.
De regio beschikt over een aantal verschillende attractieparken, waaronder Knight Valley, Tea Stream Valley en Wind Valley.
Het eeuwenoude vissersdorp Tianjin is met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een klein Manhattan, het Yujiapu Financial District. Ontwikkelaars hoopten dat het complex het financiële centrum van de wereld zou worden.
Het district zou volgens de plannen kopieën bevatten van het Rockefeller Center en het Lincoln Center. Ook moest er een Juilliard School komen, het New Yorkse conservatorium. Oorspronkelijk moest het in 2019 worden opgeleverd, maar de bouw is stil komen te liggen. Het staat grotendeels leeg.
In het hart van Beijing ligt Tonghui Town International Bar Street, een straat die is gebaseerd op het schilderachtige Zwitserse dorp Interlaken, inclusief Beierse en andere Alpeninvloeden.
Het was de bedoeling dat er tientallen cafés en restaurants zouden worden gevestigd om een nieuw uitgaansgebied te worden voor na het werk. Dat is echter niet gebeurd. Nu ligt het er verlaten bij.
Met zijn straatkeien, Victoriaanse huizen en pubs op de hoeken voelt Thames Town, in het Songjiang District nabij Shanghai, heel Engels aan.
Sommige gebouwen zijn exacte kopieën van panden in Engeland. Evenals enkele andere plaatsen op deze lijst maakt Thames Town deel uit van het woningbouwproject Eén stad, negen gemeentes, bedoeld om mensen te bewegen uit het overbevolkte Shanghai te vertrekken en hun Europese dromen waar te maken in een van de negen Europees getinte dorpen.
In plaats van een Duits dorp met een kasteel uit een sprookjesboek te bouwen, kozen de Duitse architecten die werden ingehuurd voor Anting German Town, buiten Shanghai, ervoor om het praktisch aan te pakken en een modern Duits dorp te bouwen in China.
De plaats, bedoeld om bijna 50.000 mensen te huisvesten, staat grotendeels leeg.
Holland Town, dat ook bekend staat als Pudongs Nederland, is een dorp met stereotiepe Nederlandse gebouwen, ontleend aan Amsterdam en de moderne wijk Kattenbroek in Amersfoort, compleet met grachten en molens.
Sommige gebouwen zijn exacte kopieën van gebouwen in Nederland, waaronder het Maritiem Museum en de Amsterdamse Bijenkorf.
Ook Zweden is nagebootst als deel van het ambitieuze 'Eén stad, negen gemeentes'-project.
North Europe Town buiten Shanghai moet lijken op de Zweedse plaats Sigtuna en heeft Scandinavische invloeden, inclusief een kopie van het Zweedse Malarenmeer en het parlementsgebouw van IJsland. Tegenwoordig is het een spookstad.
De Italiaanse architecten van Breeza Citta di Pujiang, eveneens buiten Shanghai, hebben een plaats ontworpen die moet lijken op een moderne Italiaanse stad.
Het resultaat bestaat vooral uit blokkerige appartementsgebouwen met enkele schilderachtige grachten en groene ruimtes.
Lees meer:
- Waarom China niet meer zonder Hongkong kan
- Deze kaart verraadt waarom China de Oeigoeren hardhandig onder de duim houdt
- Duitsland is bang voor te grote Chinese invloed en zegt nee tegen miljarden uit Beijing
- Pas op, deze cadeaus zijn absoluut taboe in China
- 22 angstaanjagende foto’s van hoe China gezichtsherkenning gebruikt om burgers in de gaten te houden