Voor het wereldkampioenschap luchtvervuiling ga je naar China. In sommige steden zijn dikke lagen smog de gewoonste zaak van de wereld, iets wat jaarlijks duizenden dodelijke slachtoffers eist.
De grootste boosdoener? Volgens verschillende studies is dat toch echt het ongebreidelde gebruik van steenkool.
Om de kwaliteit van de lucht te verbeteren, heeft de Chinese overheid toegezegd jaarlijks minimaal 360 miljard dollar te zullen investeren in schone energie. In 2020 wil China in die branche 13 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen hebben gecreëerd.
Of dat gaat lukken? China lijkt op de goede weg met de bouw van twee reusachtige centrales in Anhui waar zonne-energie wordt opgewekt.
We namen een kijkje.
Als gevolg van een toenemend aantal doden door luchtvervuiling zet China zwaar in op schone energieprojecten.
Volgens een recente studie veroorzaakte vervuiling door steenkool 366.000 voortijdige sterfgevallen in China in 2013.
Eind 2017 begon men met de bouw van een gigantische drijvende centrale voor de opwekking van zonne-energie. Bovenop een een ingestorte en ondergelopen steenkolenmijn.
In mei werden de 166.000 zonnepanelen aangezet. Goed voor 40 megawatt, genoeg om 15.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Bron: The South China Morning Post
Het is momenteel 's werelds grootste drijvende centrale voor zonne-energie. De centrale zal 25 jaar operationeel zijn.
Het plaatselijke energiebedrijf Sungrow Power Supply ontwikkelde de centrale op een meer waar vroeger een steenkolenmijn was.
Na een ontploffing stortte de mijn in. De krater vulde zich met grond- en regenwater en toen was er een meer.
Centrales voor zonne-energie bouwen op meren en waterreservoirs gaat niet ten koste van landbouwgrond of natuurgebieden.
Bron: The Guardian
Additionele functie van water: het koelt de panelen, waardoor ze efficiënter werken.
Om de centrale drijvende te houden wordt gebruikgemaakt van drijvers. Natuurlijk.
In december begon een afdeling van het Chinese staatsenergiebedrijf Three Gorges Corporation met de bouw van een nóg grotere centrale.
Dit 151 miljoen dollar kostende project drijft ook in Anhui en zal met een vermogen van 150 megawatt zo'n 94.000 huishoudens van stroom voorzien.
De nieuwe centrale moet in mei 2018 operationeel zijn.
Dit jaar viert China de vierde verjaardag van zijn 'Oorlog tegen de Vervuiling'. En we hebben goede redenen om aan te nemen dat het land flinke stappen zet.
Een analyse wijst uit dat Chinese steden de concentraties fijnstof - de dodelijkste vorm van vervuiling - sinds 2013 met gemiddeld 32 procent hebben teruggedrongen. Voor het onderzoek is gemeten op 200 plekken.
De stad Xingtai is koploper 'ontvuiling' en zag de fijnstofconcentratie met 52,2 procent afnemen.
Als China doorgaat met dergelijke fijnstofreducties, dan leeft de gemidelde inwoner 2,4 jaar langer, aldus de onderzoekers.
Windenergie, zonne-energie, waterkracht: China is nu al één van 's werelds grootste investeerders in alternatieve energiebronnen.
Bron: The Guardian
De twee nieuwe centrales luiden het langzame einde in van het steenkolentijdperk. In China, en in de rest van de wereld.
In 2015 begon Zweden met het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen en met het investeren in wind- en zonne-energie, slimme netwerken en schoner transport. In datzelfde jaar zegde Nicaragua toe haar aandeel in hernieuwbare energie te vergroten van 53 procent naar 90 procent in 2020.
China is één van de grootste landen die wegstuurt van steenkoolgebruik. Vorig jaar trok het de stekker uit de bouw van 104 geplande nieuwe kolencentrales in 13 provincies.
Hoewel de VS minder op fossiele brandstoffen leunt dan 10 jaar geleden heeft president Trump toegezegd de zieltogende steenkolenindustrie nieuw leven in te blazen.
In januari kondigde Trump aan dat de VS 30 procent importtarief wil heffen op zonnepanelen. Waarschijnlijk daalt dit naar 15 procent de komende vier jaar, maar toch zal deze 'America First'-maatregel de Amerikaanse industrie voor zonnepanelen schaden.